Ausztrália betiltja a belső égésű motorok értékesítését

2022.07.23. 13:48

Az Európai Unió példáját követve 2035-től Ausztrália is betilthatja a belső égésű motorral rendelkező járművek értékesítését, miután az ausztrál fővárosi terület (ACT) kormánya új stratégiát jelentett be erre vonatkozóan – írja a motor1. Eszerint az ország az elektromos járművekre állna át, amihez többek között bővítenék a nyilvános töltőhálózatot, emellett támogatnák a lakossági töltési infrastruktúra kiépítését is.

P1280979

Az új stratégia különlegessége, hogy az első olyan szabályozást jelentheti az országban, amely Ausztrália egész területén tiltja a hagyományos motorral rendelkező új járművek értékesítését. Eddig az egyes szövetségi államok ugyanis maguk dönthettek a kérdésben.

A szabályozás bevezetésével az ACT kormányának célja, hogy az ország területén eladott új autók 80-90 százalékát az elektromos és üzemanyagcellás elektromos járművek tegyék ki. Emellett azt is szeretnék elérni, hogy a taxi- és telekocsi társaságok minél nagyobb mértékben bővítsék ilyen típusú járművekkel a flottájukat. A területi kormány célja továbbá az is, hogy kizárólag zéró emissziós járművek legyenek a flottájában, a hagyományos meghajtású járműveket lecserélnék. Az ACT egyébként már most is bőkezűen bánik az ezt elősegítő ösztönzőkkel, az államban akár 15 ezer dolláros kamatmentes kölcsön is igényelhető elektromos járművek vásárlására.