Az új elektromos Hummert teszteli az amerikai hadsereg

2022.07.24. 06:23

Egy korábbi cikkünkben már megvizsgáltuk, hogy villanytankokra még jó ideig nem kell számítani, de a hadászat bizonyos területein, például a gyors csapatszállításban juthat szerep az elektromos hajtásnak. Ezt támasztja alá az is, hogy a General Motors hadászati leányvállalata, a GM Defense leszállított a GMC Hummer elektromos óriásterepjárójából egy példányt az amerikai hadseregnek, hogy megvizsgálja a felhasználási lehetőségeit.

2

A Hummer EV köztudottan katonacsaládból származik, az ős Humvee legalábbis a seregben szolgál ma is, így ha az EV-t is hadrendbe állítanák, zárulna a kör. Rengeteg egyéb jármű készült már a Humvee leváltására, de a tisztán elektromos hajtást sokan ellenzik a döntéshozók között. Ezzel a GM Defense szóvivőjének nyilatkozata is egybevág: "Próbálunk segíteni a védelmi és kormányzati partnereinknek az elektromos átállásban (...) A szektorunk nagyon lassan mozog. Lassabban, mint a civil piac. Ám ez egy pozitív lépés."

Eddig egyetlen példányt szállítottak a beszerzésekkel foglalkozó parancsnokság számára, ám ez további szállítmányokat jelenthet, amennyiben a GMC villanyterepjárója megfelel a szigorú feltételeknek. A GM Defense nem az egyetlen cég a kalapban, a hadsereg a Canoo-t is felkérte hasonló célú jármű szállítására. Kitétel, hogy az elektromos csapatszállítónak energiaforrásként is kell szolgálnia, ami alkalomadtán ellátja a katonákat árammal.

Ha egy 1989-es, V8-as dízel HMMWV-ről szóló tesztet olvasnál, katt ide.