Négyezer dollárral támogatják a villanyautó-vásárlást New Jersey-ben

2022.07.27. 16:01

Akár négyezer dolláros kedvezményt kaphatnak New Jersey-ben azok, akik új elektromos vagy plug-in hibrid járműveket vásárolnak. Újra elindult ugyanis a Charge Up New Jersey nevű program – jelentette be Phil Murphy, az amerikai állam kormányzója. Hozzátette, ez az összeg csak azon lakosok számára lesz elérhető, akik 45 ezer dollárnál alacsonyabb értékű járművet vásárolnak. A 45 és 50 ezer dollár közötti összértékű modellekre kétezer dolláros támogatást lehet igénybe venni. A program emellett otthoni töltőállomások kialakítására is lehetőséget biztosít, ehhez 250 dolláros támogatást nyújt. 

DSC03648

„Kétségtelen, hogy a trend megfordult, és az elektromos járművek már érdemi alternatívát jelentenek. Ha teljesítményükben nem is, de árban megegyeznek a hagyományos motorral szerelt járművekkel” – mondta Murphy, hozzátéve: a Charge Up New Jersey nevű program már harmadik éve tart, és összesen több mint 13 ezer elektromos jármű megjelenését segítette a New Jersey-i utakon. Ez a szám a jövőben minden bizonnyal tovább emelkedhet.

A kormányzó által bejelentett program egyébként része New Jersey energiaügyi tervének, hogy az államban 2050-re száz százalékos legyen a zöld energia aránya. A közlekedési ágazat ebben ráadásul döntő szerepet játszhat majd, miután kutatások szerint New Jersey üvegházhatásúgáz-kibocsátásának több mint 40 százalékáért a szektor szereplői a felelősek. A zöldítést nagyban segíti, hogy New Jersey elektromos járművekre vonatkozó törvénye értelmében az állam az elkövetkezendő két évtized során legalább 30 millió dolláros éves támogatási forrást biztosít a Charge Up New Jersey programban. 

Az elektromos járművekre egyébként szövetségi adókedvezmény is jár, aminek értéke legfeljebb 7500 dollár. A helyiek így összesen akár 11 500 dollárt spórolhatnak egy új elektromos jármű vásárlásakor, feltéve, hogy az kevesebbe kerül mint 45 ezer dollár.