Csökkentik az elektromos járművek vásárlási támogatását a németek

2022.07.27. 13:03

A jelenlegi 6 ezer euróról jövőre 4500 euróra, míg 2024-től 3 ezer euróra csökkentené a 40 ezer eurónál kevesebbe kerülő elektromos járművekre vonatkozó állami támogatás összegét a német gazdasági minisztérium. Az ennél drágább járművek vásárlását ösztönző támogatást pedig 5 ezer euróról mindössze 3500 euróra vágnák vissza jövőre, míg a 65 ezer eurónál drágábbakét már egyáltalán nem támogatnák – számolt be a hírről az Autoevolution. A lap cikke szerint a támogatási értékhatár a mostani 65 ezerről 45 ezer euróra csökkenne 2024-től.

P90423618 highRes the-bmw-i4m50-6-2021 cr

„Az e-autók egyre népszerűbbek, és a jövőben nem lesz szükség állami támogatásra a megvásárlásukhoz” – jelentette ki Robert Habeck gazdasági miniszter a Reutersnek adott nyilatkozatában. Éppen ezért a programra összesen 3,4 milliárd eurót irányoztak elő a német költségvetésben, ami ha kimerül, akkor a támogatási program teljes egészében megszűnik. A német gazdasági minisztérium bejelentése tartalmazza a plug-in hibrid járművek vásárlási támogatásának megszüntetését is, ez az idei év végére várható.

A fentiekből jól látszik, hogy az apparátusnak világos elképzelései vannak az elektromos járművek jövőjét illetően. Arra számítanak, hogy a német kabinet támogatni fogja terveiket, s még ma áldásukat adják azok végrehajtására.

Németországban népszerűek az elektromos járművek: 2021-re az előző évhez képest majdhogynem megduplázódtak az eladások, ami 328 ezer példányt jelent. Az országban jelenleg több mint 600 ezer tisztán elektromos autó közlekedik, a hibrideket is beleszámolva pedig egymillió fölötti ez a szám.