A Porsche szerint hamarosan felpörögnek a villanyautó-eladások

2022.07.27. 06:20

Az autóipar jelenleg hatalmas átalakulásokon megy keresztül, ez a folyamat egyhamar nem ér véget. Sok gyártó gondolja újra stratégiáját, illetve dollármilliárdokat ölnek az elektromos járművek technológiájába.  A legtöbbjük ugyanakkor egyelőre nem éri el a megfelelő bevételt az elektromos járművek értékesítésével. A Porsche szerint ez hamarosan változni fog.

Z3A8766

Lutz Meschke, a német gyártó pénzügyi vezérigazgató-helyettese szerint a stuttgarti székhelyű vállalat arra számít, hogy nagyjából két éven belül kiegyenlítődhet az elektromos járművek és a belső égésű motorok értékesítése között fennálló különbség. Öt év múlva pedig az elektromos járművek értékesítéséből származó bevétel akár meg is haladhatja a hagyományos motorral rendelkező járművekét, mivel a legtöbb vásárló hajlandó lesz többet fizetni az új technológiákért.

A Porsche globális előrejelzése szerint egyébként az évtized végére a luxusautó-piac felét az elektromos járművek uralhatják majd. Az autógyártó éppen ezért szeretné megelőzni a versenytársait, és 2031-re nyolcvan százalékra növelni az elektromos Porschék eladási arányát. Arról, hogy melyik gyártó mikorra tervezi az átállást, itt írtunk.

„Célunk a magasabb árrésű szegmensek szelektív kiterjesztése és az elektromos járművek árképzési lehetőségeinek hatékony kihasználása” – jelentette ki Oliver Blume. A Porsche vezérigazgatója hozzátette, a tavalyi 16 százalékos értékesítési mutató után idén 20 százalékot meghaladó megtérülést szeretnének elérni.

A Porsche eddigi egyetlen tisztán elektromos modelljét a Taycan és annak különböző változatai jelentik. Hamarosan azonban ez a kör tovább bővülhet, amennyiben a cég piacra dobja a Macan zéró károsanyag-kibocsátású változatát is. Ennek céldátuma azonban még nem ismert, mivel a Volkswagen-csoportnál fennálló szoftverproblémák a Porschéra is kihatnak. (A hasonló gondok kiküszöbölése miatt egyébként a Porsche a jövőben egyedül gyártaná autói szoftverét.) A következő, eleve elektromosnak tervezett modell a jelenleg K1 belső kódnéven futó luxus-SUV lehet, amelyet Lipcsében gyártanak majd, és nagyjából 85 ezer dollárba (33,5 millió forint) kerülhet.