Szándékosan tönkretett motorral adják el a leszerelt rendőr-BMW-ket a britek?

2022.07.29. 12:12

Nagyon rossz hírük van a BMW N47-es és N57-es kódú dízelmotorjainak, nem alaptalanul. Mi is több cikkben kerestük már a választ a kérdésre, hogy miért égnek ki sorra ezek az autók, Dél-Koreában gyűjtőper indult, és idehaza sem ritka a tűzesetek előfordulása, erre tavalyi és idei példa is akad. A hibának olyan következményei is vannak, amire talán soha nem gondolnánk: a briteknél például úgy tűnik, szándékosan üzemképtelenné tett motorral árulják a rendőrségtől leszerelt dízel BMW-ket, hogy kizárják a felelősséget, ha esetleg a későbbiekben lángra kapnának.

Forrás: Kent Police
Forrás: Kent Police

Még év elején röppentek fel olyan hírek, miszerint az Egyesült Királyságban több rendőrkapitányságon úgy döntöttek, ezeket a BMW-ket nem használhatják nagy sebességű üldözésre, méghozzá biztonsági okokra hivatkozva. A gyártó aztán kiadott egy közleményt, miszerint a lakossági ügyfeleknek nincs félnivalójuk, a rendőrautók esetében azok a sajátos használati szokások és körülmények okozhattak problémákat, amelyek a bűnüldözők munkájából adódnak. Az egésznek az előzménye egy 2020-as eset, amikor egy rendőrtiszt, a 47 éves Nick Dumphreys szolgálatteljesítés közben elhunyt, miután a BMW motorteréből lángok törtek elő.

Most pedig egy, kifejezetten brit rendőrségi járművekkel foglalkozó Facebook-oldalon bukkant fel egy bejegyzés, amelynek szerzője nemrég vett egy rendőrségtől leszerelt – korábban jelöletlen autóként használt – BMW-t, méghozzá szándékosan üzemképtelenné tett motorral. Azóta már ki is cserélték benne, de állítása szerint új turbóra is szükség volt. Bár a hozzászólók közül többen hitetlenkednek, és vita is kialakult arról, hogy valóban szánt szándékkal tették-e tönkre a dízelmotort, a tulaj állítása szerint ő maga látta azt működés közben, de mire átvette, már elintézték.

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy eleve a rendőrség adja tovább így az autókat, vagy már az árverést szervező cégnél nyírják ki a motort. Az mindenesetre biztos, hogy ezzel egy esetleges későbbi tűzesettel kapcsolatos minden felelősséget igyekeznek kizárni, mondván ők működésképtelenül értékesítették az autót, amibe aztán más forrásból tudnak motort szerezni a vevők. Egyebek mellett a Brightwells aukciósház oldalán, de máshol is tűnt fel több olyan BMW, amelyeknél a leírásban szerepelt, hogy szükséges a motorcsere.

Forrás: Brightwells
Forrás: Brightwells

Kérdés persze, mennyire éri meg egy ilyen autót megvenni, ha még a motorcserével is kalkulálni kell. A fent említett aukciósház 5-7 ezer angol font körül, azaz mintegy 2,5-3,5 millió forintért kínálja a 4-6 éves X5-ösöket, ami mélyen áron alulinak számít. Összehasonlításképpen: idehaza a frissen szervizelt, sérülésmentesnek hirdetett autók 11 millió körül indulnak.