Elbűvölő Merci lakóautó, ami belülről olyan, mint a nagyszülők háza

2022.07.30. 12:48 Módosítva: 2022.07.30. 12:48

Hihetetlenül népszerűek a régi és az egyedi építésű lakóautók az utóbbi időben, ami nem csoda, hiszen olyan bájosan karakteresek, amivel egy modern darab nehezen tudna versenyezni. Mint például ez itt: egy Mercedes T1 alapú, már új korában is készre szerelten kapható lakóautó, egyenesen 1988-ból. A fehér alapon zöld csíkos Merci tökéletesen hozza a 80-as évek hangulatát.

A négykerekű időkapszula pontos neve amúgy Apache Camper és az Auto Trail gyártotta. A képek alapján hibátlannak tűnik az állapota, annak dacára, hogy 34 éves. Talán kicsit meglepő, de a motortérben nem egy dízelt, hanem egy 2,3 literes, benzines szívómotort lelhetünk. Előbbi kemény 105 lóerővel és 182 Nm-es nyomatékkal mozgatja a valószínűleg nem túl könnyű, illetve egy lakóház aerodinamikájával vetekedő kasznijú Mercit. Bár azt érdemes hozzátenni, hogy jó eséllyel a dízelhez képest még így is egy rakéta. Meg hát ki akar bárhova is sietni egy lakással.

A külső hibátlanul retró, de mi a helyzet belül? Ugyanaz, csak épp hatványozottan. A belső kompletten úgy néz ki, mint ahogy a nagyszülők háza vagy lákasa szokott. A belteret a barna különböző árnyalatai uralják, amiket lépten-nyomon virágmintákkal igyekeztek feldobni. Még a vezetőülésre és a hátsó, ránézésre puhán süppedős kanapéra is jutott növényes motívum.

A mosogató és a csöpögtető enyhén átmenetes barnája, a bútorok színe, sőt, még a csempék és a padlószőnyeg is hibátlanul hozza az egyfelől retró, másfelől pedig nagyszülős hangulatot. A felszereltség is teljes: van mikró, gáztűzhely, hűtő, mosogató, melegvizes zuhanyzó és wc. A fülke fölött van két ágy, illetve a hátsó rész U-alakú kanapéjából is ágy alakítható. Egyébként beltér állapota kifogástalannak tűnik, pedig úgy tűnik, hogy nem teljesen felújított, hanem nagyrészt eredeti belsőről van szó.

A mindössze két korábbi tulajos, 30 ezer mérföldet, vagyis nagyjából 52 ezer kilométert futott Merci lakóautót egyébként pár napja árulták is és egészen emberi árat vártak érte, mégse kelt el. A H&H Classics aukcióján 10 ezer és 12 ezer font – vagyis 4,8 és 5,8 millió forint – közé becsülték az árát, ami a szép állapotát és a különlegességét figyelembe véve még csak nem is tűnik vészes összegnek.

Forrás: H&H Classics

Ha olvasnál még öreg lakóautóról, katt ide egy 1982-es Hymermobil tesztjéért.