A Lamborghinitől igazolt szakembert villanyautójához az Apple

2022.07.30. 06:45

Az Apple bevonta Luigi Taraborrellit, az olasz Lamborghini húszéves tapasztalattal bíró szakemberét, hogy segítse a márka önvezető elektromos járműveinek fejlesztését – állítják a projektet jól ismerő, de nevük elhallgatását kérő források. Taraborrelli legutóbb a Lamborghini karosszériáért és járműdinamikáért felelős vezetője volt.

apple-car-1

A lépés egy újabb jele annak, hogy az Apple az évekig tartó kudarcok ellenére is elkötelezte magát egy autó piacra dobása mellett. A most szerződtetett szakemberrel pedig a projekt révbe is érhet, hiszen Taraborrelli olyan modelleken dolgozott a Lamborghininél, mint az Urus, a Huracán és az Aventador. LinkedIn-profilja szerint szerepet játszott a Lamborghini számos fejlesztésében.

Érdekes, hogy az Apple nem kívánta kommentálni Luigi Taraborrelli szerződtetését, ugyanakkor a szakember jól illeszkedik abba a szakértői gárdába, amelynek tagjai a márka járműfejlesztésén dolgoznak. A teljesség igénye nélkül: az év elején az Apple a Fordtól happolta el Desi Ujkashevicet, és bízta meg a járműbiztonsági fejlesztések felügyeletével. Előtte Ulrich Kranzot, a BMW elektromos autókkal foglalkozó üzletágának korábbi vezetőjét szerződtették. Ez viszont csak két név a sok közül, az Apple fejlesztési projektjében több száz mérnök vesz részt, akik a Teslától, a Riviantól, a Waymótól, a Volvótól és a Mercedes-Benztől érkeztek.

Az előzetes tervek szerint az Apple 2025-re egy olyan autót szeretne bemutatni, amelynek kialakítása lehetővé teszi, hogy az utasok egy limuzinszerű belső térben egymással szemben utazzanak. A gyártó a kormánykereket és a pedált is kidobná, helyettük teljes egészében a technológiára támaszkodnának. A projekt sikerében sokan kételkednek, azt mondják, a jelenlegi ütemterv alapján a megvalósítás nem lehetséges.