A Saudi Aramco felvásárolja a Valvoline egy részét

2022.08.02. 13:17

A Saudi Aramco (egy szaúd-arábiai állami kőolaj- és földgázipari vállalat) bejelentette, hogy 2,65 milliárd dollár (~1029 milliárd forint) értékben megveszi a Valvoline, amerikai kenőanyag gyártó cég globális olajtermék-üzletágát. Azaz a jövőben a motorolajokért, a sebességváltó-folyadékokért, a hűtőfolyadékokért és egyéb autókarbantartási termékekért a szaúdi vállalat felel.

IMG 1168

A Valvoline a bejelentés kapcsán közölte: a megállapodás hatására a globális piacra gyártott olajtermékek leválnak a kiskereskedelmi szolgáltatási üzletágukról, amivel a vállalat egy tisztán autóipari szolgáltatóvá alakulhat át. A több mint 150 éves cég ugyanis jelenleg mintegy 1700 szolgáltató központot tart fenn, melyek közül az Egyesült Államokban találhatók olajcserét és egyéb szolgáltatásokat is kínálnak. Emellett a Valvoline az utóbbi időben az elektromos járművek szervizelésére is komoly hangsúlyt fektettek, erre is szeretnének jobban összpontosítani.

Az amerikai vállalat az adás-vételből befolyt 2,25 milliárd dollárból többek között csökkentené adósságát, valamint üzletfejlesztését finanszírozná belőle. A tranzakció várhatóan az idei év vége és 2023 eleje között valósulhat meg.