Három kerületben jöhet a 30 km/h-s sebességkorlát

2022.08.04. 16:20

A napokban jelentette be Terézváros polgármestere, hogy hamarosan 30 km/h-s sebességkorlátozást vezetnek be a kerületben, méghozzá minden olyan utcára kiterjedően, ahol nem jár valamilyen BKK-járat. A Népszava információi szerint azonban nemcsak a VI. kerületben lesz ilyen szigorítás. A lap megtudta, hogy három kerületre kiterjedő forgalomcsillapítási tervet készít a fővárosi önkormányzat.

DSF8394

Budapest főépítésze a lap kérdésére azt mondta, hogy jó megoldást szerinte csak a főváros egészére kigondolt, átfogó csillapítási terv jelenthet, ahhoz a Budapesti Közlekedési Központban már rajzolják is a térképet. A BKK-tól annyit tudtak meg, hogy tényleg készül ilyen térkép, de egyelőre a kerületektől gyűjtik be a javaslatokat.

Terézváros mellett Józsefvárosban még idén elkészülhet ideiglenes elemekkel a Magdolna, Népszínház és Csarnok negyed, valamint a Tisztviselőtelep forgalomcsillapítása, valamint a Százados negyedre vonatkozó tervek, míg jövőre a Corvin, Orczy és Losonci negyedekkel bővülhet a kör. Az egyik legfontosabb változást itt is a 30 km/h-s korlát bevezetése jelentené, a főútvonalakon kívül. De lennének egyirányúsítások és lezárások is.

A VII. kerületben már tavaly felmerült Belső-Erzsébetváros védett övezetté nyilvánítása, de még nincs döntés az ügyben. Azt viszont a Népszava kérdésére elmondta Niedermüller Péter polgármester, hogy a VI., VII. és VIII. kerület összehangoltan, egységes rendszerben vezetné be a 30 km/h-s korlátozást, de ehhez még további egyeztetésekre van szükség.

A harminc kilométer per órás korlátozás ötlete nem először merült fel. Tavaly már írtunk arról, milyen következményekre lehetne számítani Budapesten, a Műegyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának munkatársai pedig tanulmányt készítettek a témában. Az pedig már idén tavaszi hír, hogy több mint száz német város csatlakozott hasonló kezdeményezéshez.

Forrás: Népszava