Kívülről Duster, belülről valami egészen más

2022.08.05. 06:02

Valószínűleg nem lövünk mellé, ha kijelentjük: a Duster a Dacia legfontosabb modellje. Ezzel ráadásul a román gyártó is tisztában van, nem véletlen, hogy vállalat új dizájnere egyenesen kijelentette, hogy az SUV a Daciának olyan, mint a Porschénak a 911-es.

Amennyiben valaki látott már közelről Dustert, most valószínűleg egy tágas és megfizethető családi autót lát maga előtt. A briteknek viszont mostantól haszongépjárműként is árulják. Ez amúgy nem nagy találmány, korábban nálunk is lehetett kapni Duster Van-t, persze nem gyári széria autóként, hanem hazai átalakítással. A Duster Commercial kívülről ugyan hasonlít egy szabványos Dusterhez, de a hűtőrács fehér színezetet kapott, és az orrára már az új Dacia emblémát pattintották, csakúgy mint a kormányra, a felnikre és a farára. A belteret a Dacia teljesen átvariálta: a hátsó üléseket kikukázta az autóból, helyükre azonban nem tett semmit. Így létrejött egy 1623 literes raktér, ami 503 kilogramm hasznos teherbírást kínál. (Ez 1178 literrel több, mint a hátsó üléssel terhelt standard Duster.)

A motor gyakorlatilag semmi újat nem mutat. A Duster Commercialokba ugyanis turbófeltöltős benzin- és dízelmotorok kerültek, amelyek teljesítménye 90 és 150 lóerő között változik. E mellé jár egy hatfokozatú sebességváltó, de akár duplakuplungos automatát is választhatunk. A teher-Duster is elérhető első- vagy összkerékhajtással.

Összességében a Duster Commercialhoz két felszereltségi szint érhető el az Egyesült Királyságban. Az Essential elnevezésű alapmodell LED-es nappali menetfényekkel, a karosszériával megegyező színű lökhárítókkal, fekete tetőrudakkal, 16 colos acéltárcsás kerekekkel, klímával és elektromos első ablakokkal vásárolható meg. Ehhez képest az Expression már olyan extrákat villant fel, mint a 16 colos könnyűfém felni, az első ködlámpa, a szenzoros parkolókamera, a lejtmenetvezérlő, az összkerékhajtású modelleken pedig a középső differenciálzár.A Duster Commercial legfrissebb változata már elérhető az Egyesült Királyságban 13 995 fontért (6,5 millió forint) áfa nélkül.