A Ferrari több ezer autóját hívja vissza

2022.08.08. 16:38

Komoly problémájuk akadt a Ferrari-tulajdonosoknak. Nem elég, hogy  ki kell cseréltetniük autójuk Takata légzsákját, de járművük fékfolyadéktartálya sem szellőzik megfelelően, ami vákuumhoz vezethet és befolyásolhatja az autó fékteljesítményét.

3

Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik a hétköznapokban egy Ferrari tulajdonosai. Ugyanakkor attól, amit hamarosan kapni fognak, már korántsem lesznek boldogok. A gyártó ugyanis bejelentette, hogy gond adódott a legtöbb modelljük fékfolyadéktartályával, azok ugyanis a kupakjaik miatt nem szellőznek megfelelően. Ez pedig vákuum kialakulásához vezethet, amivel az autók fékereje részlegesen vagy teljesen elveszhet. Ami, valljuk be, egy Ferrari esetében elég kellemetlen tényezőnek számít.

A probléma a gyártó közlése szerint a 2005 után gyártott csaknem összes autót érinti, tehát nagyjából 20 ezer jármű alkatrészcseréjét kell végrehajtani. Szerencsére a probléma kijavítása azonban pofonegyszerű, arra akár a nem Ferrarikra specializálódott autószerelők is képesek. Csak ki kell cserélniük a folyadéktartály fedelét, és vissza kell állítaniuk az alacsony fékfolyadékra vonatkozó hibaüzenetet.

Nem ennyire egyszerű a dolguk azoknak, akik 2009 és 2018 között vásároltak Ferrarit, az ő autójukat ugyanis a Takata és az Egyesült Államok kormányának egyezménye részeként a Ferrari visszahívja. Az ok: a japán cég hibás gyújtópatronokat szállított, így azokat cserélni szükséges. A visszahívás a gyártó közlése szerint a California és California T, a 458 Italia/Spider / Speciale, a 488 GTB/Spider, az FF, GTC4 Lusso, F12 és F12 tdf modelleket érinti.

S hogy mi a pontos probléma a légzsákok felfúvódásáért felelős gyújtópatronokkal? Hogy azok a hő és a pára hatására meghibásodhatnak, így akár bármikor, véletlenszerűen is a vezető arcába nyílhat a légzsák, valamint egy tényleges ütközés esetén a robbanás ereje jóval nagyobb lehet az eredetileg tervezettnél, ezáltal az alkatrész halálos fegyverré válhat, a detonáció hatására fémszilánkok lőhetnek ki belőle az autóban utazókra. Ez pedig – ahogyan több tucat múltbéli esetből is kiderült – nemcsak hogy súlyos sérülésekhez, de akár halálhoz is vezethet.