Gyakoribb a készlethiány, de a kormány szerint stabil az üzemanyag-ellátás

2022.08.08. 09:04

A Balatonnál és Budapesten is gyakoribb volt az üzemanyag-készlethiány a hétvégén – írja a napi.hu az RTL Híradóra hivatkozva. Több benzinkúton egyáltalán nem, vagy csak kevesebbet lehetett tankolni, Badacsonyban pedig az elmúlt napokban alig lehetett üzemanyaghoz jutni.

Fotó: Index
Fotó: Index

A jelenség mögött az áll, hogy a nyaralóhelyeken a nyári időszakban megnövekszik a forgalom, ezzel párhuzamosan pedig tankolni is többen próbálnak. Gyorsabban fogyhat el a benzinkutak készlete a Balatonon kívül a Velencei-tónál és a Tisza-tó környékén is.

Szintén a napokban szúrták ki többen is, hogy a Mol benzinkutakon az 50 literes tankolási limit mellett azt is kikötötték, hogy naponta csak egyszer lehet üzemanyagot vételezni. Ez akkor is érvényes, ha piaci áron tankolunk, és akkor sem tölthetünk még egyszer, ha elsőre nem használtuk ki az 50 literes maximumot. A Lukoil töltőállomásokon még szigorúbb, 20 literes korlát vonatkozik a tankolásra.

Az elmúlt napokban-hetekben egyébként mi magunk is tapasztaltuk, hogy például kisebb városokban vagy a hatósági áras, 95-ös benzin fogyott ki, vagy akár ideiglenesen sem benzint, sem gázolajat nem lehetett tankolni. Volt olyan település, ahol négy töltőállomásból kettőnél minden kútoszlop bójával volt lezárva, máskor pedig a sorba álló autósokat a kútkezelő tájékoztatta, hogy benzinre ne várjanak, mert elfogyott, aznapra már csak gázolaj-szállítmányt várnak.

A napi.hu cikke szerint a híradó megkereste a Technológiai és Ipari Minisztériumot. A tárca szerint Magyarország üzemanyag-ellátása stabil, az országon belüli földrajzi elosztást nem ír elő a kormány.

Kérdéseinket ezzel, valamint a segédmotorok, robogók tankolásával kapcsolatban mi is elküldtük a minisztériumnak, amint megkapjuk a választ, közzétesszük.

Forrás: napi.hu