Kiszivárgott a következő Mercedes E osztály

2022.08.10. 14:35

A Mercedes közepes szedánjának jelenlegi, W213-as generációja 2016 óta van gyártásban, 2021-ben átesett a ciklusközepi ráncfelvarráson, idén pedig egy Final Edition nevű búcsúkiadást is kapott a V8-as E63 S 4Matic+ verzió, amelyből 999 darab készül. Most a következő generáció szabadalmi képei is előkerültek.

Az új, W214-es generáció azért is különleges, mert a várakozások szerint ez lesz az utolsó E osztály, amit belső égésű motorral szerelnek, az utána következőket már csak teljesen elektromos hajtással lehet majd kapni. Addig is két-, illetve háromliteres hathengeresekkel érkezik az E osztály - a V8 a Final Editionnel búcsúzott - , amelyeket 48 V-os lágy, illetve plug-in hibrid rendszerrel egészítenek majd ki.

Az új E osztály forradalmi változást nem hoz, szinte minden külső részlete az elődmodell és a többi Mercedes minimálisan átrajzolt vonásait kapja: az első fényszórók formája ismerős, igaz, valamivel nagyobbak a W213-asénál, a hűtőrács formája is változott, és kisebb is lett, a hátsó lámpák pedig az újabb Mercedesek dizájnját viszi tovább.

A legkomolyabb újítások az autó belterében várhatóak, közülük egy új infotainment rendszerről van tudomásunk, amelynek képernyőjéta kistestvér C osztályhoz hasonlóan a középső konzolra állítják. Az autó hivatalos bemutatójára pár hónapon belül kerülhet sor, a kereskedésekben pedig 2024-ben érkezhetnek meg az első példányok.