Pokoli durva, 1160 lóerős és 700 kilós szörnyeteget mutatott a Rodin

2022.08.11. 16:12

Itt a Rodin FZero, a márka első versenyautója és bár igencsak közhelyes egy fekete, íves és lapos autóra rásütni, hogy olyan, mint a Batmobile, ez tényleg olyan, mint a Batmobile. De a kinézetnél is van érdekesebb pontja, mégpedig a technika, az FZero ugyanis 1160 lóerőt tud . Ezt a durva teljesítményt egy  4 literes ikerturbós V10-essel, illetve egy 174 lóerős villanymotorral érték el. A gyártó azt mondja, hogy ez a valaha készült legkönnyebb és legkompaktabb V10-es motor. Ebben lehet valami, hiszen mindössze 132 kilós.

A motort a Rodin bejelentése szerint az alapoktól kezdve házon belül tervezték és építették meg. Az V10-es nem csak lóerőben villant nagyot: az 1026 Nm-es csúcsnyomaték és a 10 ezres maximális fordulatszám is igen impresszív értékek. A motorhoz egy elképesztően könnyű, mindössze 66 kilós, nyolcfokozatú váltó kapcsolódik.

Így lehet, hogy az autó mindössze 698 kilós össztömeggel rendelkezik, a teljesítmény/tömeg aránya pedig 1662 LE/tonna. Az FZero végsebessége meghaladja a 360 km/h-t. A Rodinnál azt mondják, hogy az alacsony súlynak azért is szenteltek kiemelt figyelmet, mivel így a fékezés is sokkal hatékonyabb lehet, ami egy ilyen, köridőre optimalizált célszerszámnál nem elhanyagaolható szempont.

És hogy mennyire nem aprózták el a fékezés témakörét: mind a négy kerék mögött 38 centis karbon-kerámia tárcsák vannak, a féknyergek pedig titánból készültek. Utóbbiak elöl hatdugattyúsak, hátul pedig négydugattyúsak. Ha ez nem lenne elég - kevés ilyan helyzetet tudunk elképzelni -, a hibrid rendszer is rá tud segíteni fékezésre.

Az autóról megjelent első képeken a színösszeállítás határozottan aláhúzza a versenyautó eleve fenyegető kiállását. Természetesen a külsőt is a funkció határozza meg: a hatalmas hátsó szárnnyal, a minimális hasmagassággal, illetve az egyéb aerodinamikai kiegészítőkkel összesen 4 tonna leszorítóerőt termelhet az FZero.

Egyébként a Rodin terve az, hogy a világ leggyorsabb pályaautóját készítsék el. Ezt már sokan szerették volna elérni, de ennek ellenére az FZero az adatai alapján elég jó eséllyel indul. Az már kiderült, hogy összesen 27 darabot terveznek készíteni belőle, de az áráról egyelőre nem esett szó.