A Diess-konfliktus miatt alaposan visszavágja a vezetőség létszámát a Volkswagen

2022.08.12. 17:58

A Volkswagen csoport elnöki székét megöröklő Oliver Blume, a Porsche jelenlegi vezérigazgatója 12-ről 4 főre csökkentené a német vállalat igazgatótanácsának létszámát – adta hírül a Reuters. A hírügynökség szerint az új vezér csak egy „alapcsapattal” venné körül magát, amely Arno Antlitz pénzügyi igazgatóból, Gunnar Kilian személyzeti vezetőből, Manfred Döss jogi vezetőből, valamint Thomas Schäferből, a VW, a Skoda és a Seat márka vezetőjéből állna.

DSC05585

A döntés hátterében vélhetően az áll, hogy a német mamutvállalat igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ne álljon elő ismét olyan belső feszültségekkel teli helyzet, mint amilyen Herbert Diess jelenlegi vezérigazgató regnálása alatt. Hiszen miközben a szeptemberben távozó Diess igyekezett az elektromosautó-gyártás felé terelni a márkát, addig a cég legerősebb tagvállalatai ennek mindenáron próbáltak gátat vetni.

Ez azonban kevésnek bizonyult Diess törekvéseinek elismeréséhez, noha az elnök kiemelkedő hangsúlyt fektetett arra, hogy a VW a dízelbotránya után releváns márka maradjon, s eközben lépést tartson az elektromosjármű-ipar legjobbjaival is. Az EU-EVs.com szerint a VW 2022-ben az elektromos autók eladása terén a második legjobb eredményt érte el az Európai Unióban a Tesla mögött. Ráadásul az elektromos ID.4 gyártását is képes volt beindítani az Egyesült Államokban.

Diessnek voltak árnyoldalai is, például hogy a Porsche és a Piëch családdal gyakran szembeszállt, határozottan kiállt a véleménye mellett. Ez tarthatatlanná vált, és az sem segítette Diess pozícióban maradását, hogy több elektromos modell bevezetését kellett szoftverproblémák miatt elcsúsztatni.