Elveszik a külföldön készülő villanyautók támogatását az USA-ban

2022.08.16. 18:18 Módosítva: 2022.08.17. 06:50

Az amerikai villanyautó-vásárlók jelentős része elveszítheti a 7500 dollárig terjedő szövetségi adójóváírást, ha Joe Biden elnök aláírja a 430 milliárd dolláros gazdaságvédelmi csomagját – állítja az Audi, a Kia és a Porsche.

Taycan Charging Record-1

Az inflációellenes csomag részét képező törvényjavaslat ellen az elmúlt hetekben több, az Egyesült Államokban aktív külföldi gyártó is felszólalt. Ennek oka, hogy a jelenlegi, közel 3 millió forintnak megfelelő támogatást a Biden-kormány egyrészt ahhoz kötné, hogy a környezetbarát járműveket Észak-Amerikában szerelik-e össze, de emellett az is elvárás lenne, hogy az akkumulátorok minél nagyobb arányban készüljenek a helyi munkaerő bevonásával és a lehető legnagyobb mértékben tartalmazzanak helyi alapanyagot.

Az Audi külön kiemelte, hogy az amerikai képviselőház által jóváhagyott jogszabálynak komoly következményei lesznek az autóiparra és a fogyasztókra is, hiszen esetükben például az év hátralevő részében csak a plug-in hibrid modelljeik őrzik meg az adójóváírásra vonatkozó lehetőséget.

A Kia levélben kereste meg az Egyesült Államokban működő autókereskedő partnereit. Arra kérte őket, hogy vegyék fel a kapcsolatot azokkal az ügyfeleikkel, akik a várólistájukon szerepelnek, hogy még mielőtt Biden aláírja a törvényjavaslatot, szerződést köthessenek velük. Egyúttal az EV-kre vonatkozó hirtelen bekövetkezett adópolitikai lépéseket a márka zavarónak nevezte.

A Porsche még pénteken közölte, hogy a teljesen elektromos Taycan, valamint a plug-in hibrid Cayenne és Panamera járműveinek vásárlói a jogszabály aláírását követően azonnal elveszítik az adókedvezményüket. „Azok az ügyfelek, akik megrendelték ezeket az autókat, de még a kiszállításra várnak, azoknak az adójogosultsága az egyedi értékesítési megállapodástól függ, mely közöttük és a független Porsche márkakereskedés között áll fenn” – hívta fel vásárlói figyelmét a márka.

A tervezett törvény kapcsán az Alliance for Automotive Innovation (egy washingtoni székhelyű kereskedelmi szövetség és lobbicsoport, amelynek tagjai azon nemzetközi járműgyártók, melyek az Egyesül Államok területén szolgáltatnak) is megszólalt. Közölték, hogy a tervezett törvény értelmében a jelenleg forgalmazott összes elektromos, plug-in hibrid és üzemanyagcellás elektromos jármű 70 százaléka eshet ki az adójóváírás hatálya alól, ha Biden aláírná a törvényt.

Frissítés: Aláírta.