Elárverezik a Nagy Gatsby ikonikus Rolls-Royce-át

2022.08.17. 17:29

Aukcióra bocsájtják azt az 1928-as Rolls-Royce Phantom I-et, amelyet a klasszikus F. Scott Fitzgerald regény 1974-es filmadaptációjában, A nagy Gatsbyben használtak. A jármű része a Worldwide Auctioneers szeptember 1-3. között tartandó árverésének.

A Rolls érdekessége, hogy kiemelt szerepet kapott a filmben, amelyben Robert Redford alakította a rejtélyes arisztokratát, Jay Gatsbyt. A regény cselekménye szerint a férfi egy fényűző partyt rendez, amin részt vesz Daisy Buchanan (őt Mia Farrow személyesítette meg a filmben) is. A házigazda beleszeret, és el akarja nyerni a szívét. Ennek során pedig az autó jelentős szerepet játszik.

Az S304KP alvázszámú autót feltehetően azért választották a filmhez, mert az Ascottól származó Dual Cowl Sport Phaeton karosszérián több olyan jellegzetesség is visszaköszön, ami a könyvben szerepelt. Ilyen az érdekes felépítésű szélvédő is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Phantom I-hez a Rolls-Royce a mechanikai alapot adta (menetkész alváz, motorral, futóművel, váltóval stb.), a kasznikat több különböző karosszériaépítő cég (coachbuilderek) készítették el. Ez a konkrét kocsi a filmhez új színt és belső kárpitot kapott, hogy megfeleljen a regényben szereplő leírásnak. Az aukciós ház szerint pedig nemrégiben egy pénzt és időt nem kímélő restauráláson is átesett.

A Phantom I egyébként a Rolls-Royce jelenlegi csúcsmodelljének távoli őse. Az 1920-as években a 7,7 literes sorhatos motor igen jól hangzott a maga 95 lóerejével, ma viszont már 571 lovas, 6,75 literes, ikerturbós V12-es hajtja az aktuális, nyolcadik generációs Phantomot. Az elárverezni kívánt példány kikiáltási ára egyelőre nem ismert, ugyanakkor a filmes szereplés nagyot dobhat az autó értékén.

Fotók: Worldwide Auctioneers