Elkészült az egymilliomodik kínai Tesla

2022.08.17. 06:04

Augusztus 14-én elkészült az egymilliomodik, helyben gyártott Tesla a sanghaji Gigafactory-ban. A szám jelképes mérföldkő, mivel a gyár kapacitása az idén elvégzett fejlesztések révén tovább emelkedik.

Fotó: Bloomberg/Getty Images Hungary
Fotó: Bloomberg/Getty Images Hungary

A Teslának - és ami azt illeti, az összes feltörekvő villanyautógyártónak - létkérdés a termelés felpörgetése, amit a jelek szerint sikerül is teljesíteni: eddig összesen 3 millió Tesla készült; a kínai mellett már a berlini Gigafactory is üzemel, a Giga Texasban pedig limitált példányszámban készültek Model Y-ok.

Fotó: China News Service/Getty Images Hungary
Fotó: China News Service/Getty Images Hungary

Az üzem építését 2018 decemberében kezdték meg, a gyártás pedig már egy évvel később, 2019-ben megindulhatott. A gyárban egyelőre csak Model 3-asok és Model Y-ok készülnek, de a tervek szerint jövőre további modellekkel gyarapodik a paletta. 

A sanghaji üzem a Fremont Factory-tól bitorolta el a legnagyobb éves kapacitás és a világ legnagyobb villanyautógyára címet, egyúttal a márka fő exportközpontjává is előléptek. A kapacitás még idén eléri az évi 1 milliós darabszámot, az évtized végére pedig a 20 milliós határ a cél, igaz, a hírek szerint rövid távon a berlini és a texasi Gigafactory-t szeretnék felpörgetni.

Forrás: Electrek.co