Halálos tömegbalesetet okozhatott egy BMW prototípus

2022.08.17. 14:15

Egy BMW iX prototípus okozott halálos balesetet a németországi Reutlingen térségében hétfőn. A rendőrség első közlése még arról szólt, hogy autonóm közlekedésre képes tesztjármű volt érintett a szerencsétlenségben, az Auto Motor und Sport kérdésére azonban a BMW közölte, valóban az ő autójuk volt érintett, de nem önvezető, csupán 2-es szintű vezetőtámogató rendszer található benne. A bajor gyártó a vizsgálat során együttműködik a hatóságokkal.

Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a rendelkezésre álló vezetéssegítő funkciók aktívak voltak-e, vagy a sofőr teljes mértékben maga kormányozta a járművet. A 2-es szintű önvezetés (részleges automatizálás) egyébként azt jelenti, hogy a kormányzásban, valamint a fékezésben és gyorsításban kap segítséget az autóvezető, ilyen tehát ha például egyidejűleg használja a sávtartót és az adaptív tempomatot. Azonban a felelősség ilyenkor mindig az emberé.

A baleset körülményeiről jelenleg annyit tudni, hogy a BMW éppen Ulm felé haladt, de Römersteinnél kitért balra, áthaladt a szembejövő oldalra, ahol ütközött egy Citroënnel, amelyet egy 70 éves férfi vezetett. A Citroën nekicsapódott egy Seat Alhambrának, amelyben egy 32 éves férfi és egy 33 éves nő ült. A Seat lesodródott az útról és kigyulladt. Ezt követően az iX még egy Vitóval is frontálisan ütközött, a becsapódás hatására a Mercedes egyik utasa életét vesztette. Kilenc sérültet szállítottak kórházba, többeket súlyos sérülésekkel.

A helyszínen négy mentőhelikopter, tíz mentőautó és négy mentőorvos volt jelen, a mentés idején több órára lezárták az érintett útszakasz. A rendőrség legalább 180 ezer euróra, azaz bő 70 millió forintra becsülte a károkat. A baleset körülményeit még vizsgálják.

Forrás: Auto Motor und Sport

Címlapkép: gea.de