Itt egy 10 ezret forgó, hibrid versenyautó az Acurától

2022.08.18. 15:06

Álcázás nélkül is megmutatta az Acura az ARX-06-ot, ami a gyártó legújabb versenyautója. A típusról már írtunk egyszer, de akkor még csak álcázással tudtunk róla beszámolni. Az autót élőben is kiállítják majd, méghozzá holnap, azaz augusztus 19-én, a Monterey Car Weeken. Bár még fizikai valójában nem dicsekedtek el vele, a műszaki adatokról már most szinte mindent elárultak.

A motor 2,4 literes, V6-os benzines, amit két turbófeltöltő fúj, és egészen 10 ezres fordulatszámig pörög. A benzinmotort egy elektromotorral egészítették ki. Érdekesség, hogy az Acura fejlesztői a hajtásrendszer vezérlőszoftverét a Honda által az F1-ben szerzett tapasztalatok alapján írták meg. Ettől azt remélik az Acuránál, hogy előnyt jelent majd nekik, hiszen sok gyártó nem rendelkezik ilyen jellegű tapasztalattal.

A külső is tetszetős lett, bár egy ilyen versenyautó már az arányai miatt se tud igazán rosszul kinézni, maximum akkor, ha kimondottan ez a cél. Azért a tervezőknek sikerült pár jellegzetes részletet átmenteni az utcai Acurákról – például a lámpák formáját –, hogy ne csak a feliratokból látszódjon, hogy épp mi haladt el előttünk nagyon gyorsan. A külsővel kapcsolatban az is igaz, hogy nagy mozgástér nem volt, hiszen a szabályok miatt sok alkatrész egységes – többek között az alváz is – minden márka versenyautójánál, amit külső gyártóktól lehet beszerezni.

A tervek szerint az ARX-06-tal először az IMSA versenysorozatán indulnak, ami 2023 januárjában rajtol. Ugyanakkor azt érdemes megjegyezni, hogy mivel az autó az LMDh szabályrendszerének is megfelel – sőt, kimondottan aszerint készült –, jó esély van rá, hogy európai versenyen is feltűnik majd. Az is elképzelhető, hogy nem Acura, hanem Honda márkanévvel.