Négymotoros szörnnyel készül a BMW

2022.08.18. 11:30

Úgy fest, hogy a BMW szeretne komolyabban betörni az elektromos sportautók piacára, amit a legújabb prototípusuk is alátámaszt. Az M EV Prototype a BMW villanyautóinak következő generációját vetíti előre, azon belül is a sportos vonalat. A tanulmány legnagyobb durranása, hogy az xDrive rendszert nem kevesebb, mint négy elektromotorral oldották meg, ami egyedi vezetési élményt ígér.

Forrás: BMW
Forrás: BMW

A várható szériamodell külsejét egyelőre homály fedi, hiszen a rendszert egyelőre az M3 és az M4 kasznijában tesztelik. Azt se árulták el, hogy milyen teljesítményre lehet számítani, azt azonban tudni lehet, hogy a hajtás legnagyobb része az i4 M50-ből érkezett.

A BMW szerint ez a négymotoros hajtásrendszer olyan szintű precizitást és közvetlenséget tud majd, ami azelőtt szinte elképzelhetetlennek tűnt még egy villanyautónál is. Itt arról lehet szó, hogy a négy motornak egy jó vezérléssel valóban nagyon precízen lehet majd szétosztani a lóerőket és a Nm-eket. Mivel a BMW-ről van szó, reális esély van rá, hogy tényleg ráfekszenek a témára és valami olyasmi lesz a végeredmény, ami méltó a benzines M-es BMW-khez.

A videón látható egy helyben megfordulás CGI-nek tűnik, de bizonyára nem véletlenül mutatták meg.

Dirk Häcker, a BMW M fejlesztési vezetője azt tette hozzá a témához, hogy az elektromos hajtás egy újfajta szabadságot ad nekik a fejlesztésben. Azt is elmondta, hogy a jövőben minden eddiginél precízebb, agilisabb és gyorsabb M-es BMW-k készülhetnek, amiknek ráadásul a károsanyag-kibocsátása is nulla.

Forrás: BMW