Íme egy Lincoln, egyenesen a jövőből

2022.08.20. 14:28

Egészen érdekes prototípussal ünnepli 100. születésnapját a Lincoln, a Ford luxusmárkája: Model L100 Concept elnevezésű teljesen autonóm koncepcióautó a gyáriak szerint a jövőbe tekint, miközben tiszteletben tartja a márka történelmét is.

A gyártó tanulmányautóját az 1922-es Lincoln Model L ihlette. „Különleges pillanatot élünk, hiszen az elmúlt 100 évben a Lincoln számos újítás úttörője volt, folyamatosan fejlesztette a dizájnnal kapcsolatos határait, hogy olyanná válhasson, mint amit ma ismerünk és szeretünk” – közölte bemutatón Joy Falotico. A Lincoln elnöke szerint az L100 Concepttel azt szerették volna bemutatni, hogyan nézhetnek majd ki a jövőben a márka autói.

Amit egyébként a gyártó egy elegáns időszaknak képzel el, ezért a Lincoln Model L100-at is úgy tervezték, hogy ezt a víziót közvetítse: az autó hosszú, lapos és tükörsima karosszériát kapott, mely szinte kettéhasítja a levegőt. Az ajtók a katicabogár szárnyaihoz hasonlóan nyílnak, még a tető is felemelkedik ilyenkor.

A belső teret a tervezők direkt úgy alakították ki, hogy maximálisan kihasználják az autonóm és elektromos technológia nyújtotta lehetőségeket. Azaz a járművet egy „sakkfigura-vezérlővel” látták el ahelyett, hogy kormánykereket vagy pedálokat építettek volna bele, az ülések pedig többféle beállítással használhatók. Vagyis az utasok nézhetnek előre vagy a közösségi légkör kialakítása érdekében ülhetnek egymással szemben is.

A Lincoln a műszaki adatokról nem adott tájékoztatást, ugyanakkor azt elárulta, hogy az L100 új generációs akkumulátorcellákat és technológiát használ. A Model L100 Concept a szintén formabontó Star Concept SUV szellemi örökösének is mondható, a Lincoln elektromos korszakára vonatkozó tervezési szándék legújabb kifejeződése. A márka 2025-ig több elektromos modell bevezetését ígéri.