Itt a Lamborghini Urus könnyebb és gyorsabb verziója, a Performante

2022.08.21. 13:07

Néhány napja pillanthattuk meg először a frissített Lamborghini Urust, amint rekordot döntött a Pikes Peak hegyi felfutón. A Lamborghini most hivatalosan is felfedte az Urus Performantét, mely a legkelendőbb hiper-SUV alacsonyabb, könnyebb és gyorsabb változata.

Az Urus Performante 47 kilogrammot dobott le a korábbi modellhez képest, míg az ikerturbós V8-asa 16 lóerő pluszt produkál, így a teljes teljesítmény 666 lóerőre nőtt. Ez azt jelenti, hogy mindössze 3,3 másodperc alatt éri el a 0-100 km/h-s sebességet, 0,3 másodperccel gyorsabban, mint az eredeti Urus, végsebessége pedig 306 km/h. Elképesztő adatok ezek egy hobbiterepjárótól, amiben szükség esetén a család is kényelmesen elfér.

Az Urus Performante számos olyan optikai elemet kapott, amelyek megkülönböztetik az előző modelltől, mint például az új első és hátsó lökhárítók, a szénszálas motorháztető - kiálló levegőkivezető nyílásokkal - , valamint agresszívabb hátsó légterelőt is találhatunk az autón, amely 38 százalékkal növeli meg a hátsó leszorítóerőt a sima Urus-éhoz képest.

A szénszálas kerékívek alatt korántsem diszkréten megbúvó kerekek esetében 22 és 23 colos méretek közül válaszhatunk, amelyeket Pirelli P Zero Trofeo R gumikkal szerelnek. Ezen felül karbon-kerámia féktárcsák, 10 dugattyús féknyergek és könnyített Akrapovic kipufogórendszer is a csomag részét képezik.

A Lamborghini állítása szerint az Urus Performante az elődhöz képest jobb aerodinamikával rendelkezik, több leszorítóerőt termel és kanyarokban is agilisabban viselkedik. Nagyban köszönhető ez a hátsókerék kormányzásnak, illetve a futómű újrahangolásának. Az autó belsejében is történt néhány módosítás, melyek közül talán a legérdekesebb az ANIMA üzemmód választó rally módja, melyet lazább talajon való vidám percek szerzésére programoztak fel.

Az Urus Performante ára nagyjából 87 millió forint lesz, az első darabokat 2022 végén vehetik át a jövendőbeli tulajdonosok.