14 ország egyetlen nap alatt – villanyautóval

2022.08.24. 13:53

Nem is olyan rég még a Totalbike-on írtunk hasonló rekordról. Akkor a belga Thierry Sarasyn adta át a múltnak az olasz Valerio Boni tavalyi rekordját, miután 13 országot érintett egyetlen nap alatt MV Agustájával. Most villanyautós csúcs született a műfajban, és érdekes módon még erre a motoros sikerre is rátett egy lapáttal. Pontosabban egy országgal.

Fotó: What Car?
Fotó: What Car?

Történt ugyanis, hogy a What Car? két újságírója, Neil Winn és Doug Revolta egy Porsche Taycannal indult útnak, hogy megnézzék, hány országba tudnak eljutni 24 óra leforgása alatt. Úgy számolták, hogy mindennek tökéletesen össze kell jönnie ahhoz, hogy meglegyen a 13, de a végén maguk is meglepődtek, hogy belefért a tizennegyedik is.

Nyilván az okos útvonaltervezés az egyik kulcs ilyen esetben. Ők ezúttal Hollandiából indultak, gyorsan megvolt tehát Belgium és Luxemburg, aztán Franciaország, Németország, Svájc, Liechtenstein, Olaszország, Ausztria, majd Szlovénia és Horvátország érintésével hazánkba is elértek, innen még Boszniába és Szerbiába vezetett tovább az útjuk. Érdekesség, hogy míg Horvátországban durván négy órát töltöttek – nyilván azért, mert több szomszédos ország határait is átlépték –, Luxemburgra mindössze tíz perc jutott.

Fotó: What Car?
Fotó: What Car?

A kihívást a Taycan Performancebatterie Plus változatával, azaz egy 83,7 kilowattórás nettó kapacitású villanyautóval teljesítették. Összesen 1930 kilométert tettek meg, ez alatt hétszer álltak meg tölteni, 350 kilowattos gyorstöltőket használtak. Átlagsebességük 80,3 km/h-ra jött ki, de ha csak a mozgásban töltött időt vesszük alapul, akkor 98 km/h-t értek el átlagban.

A rekord amúgy nem hitelesített, de nem is ez volt az elsődleges cél, hanem sokkal inkább a tapasztalatszerzés. A páros az igen meggyőző eredmény ellenére is azt mondja, Európának még több töltőpontra van szüksége, ráadásul ezeknek megbízhatóbban is kell működniük ahhoz, hogy a villanyhajtás a hosszú utazások terén is alternatívája legyen a belső égésű motornak.

Képek forrása: What Car?