Önvezető módban rongyolhatott szalagkorlátba ez a Tesla

2022.08.25. 13:04

Többször foglalkoztunk már a Tesla Autopilotot és Full Self Drivingot (FSD) érintő problémákkal, előfordult, hogy az önvezető módba kapcsolt Teslák nem álltak meg a stoptáblánál, vagy megzavarodtak az erős, villogó fénytől. Most egy Model S tulajdonosa osztotta meg saját videóját a Twitteren arról, hogyan tér le az útról és csapódik szalagkorlátnak autója.

Állítása szerint már néhány hónapja használta a jelenleg béta verziójú FSD-t, a múlt héten azonban Teslája látszólag teljesen indokolatlanul letért az útról balra, ahol a szalagkorlátnak rongyolt – és még szerencséje is volt a sofőrnek, hogy a korlát megfogta, különben a fa következhetett volna.

Fotó: gamecollectorJ/Imgur
Fotó: gamecollectorJ/Imgur

Míg a Model S a belső sávban haladt, előtte a külsőből a középsőbe sorolt egy kamion. A tulaj szerint annak sávváltását dramatizálta túl a bekapcsolt önvezető rendszer, tévesen értelmezte veszélyhelyzetként a közlekedési szituációt, és drasztikus beavatkozással végül totálkárosra törte önmagát az autó. Szerencsére senki nem sérült meg.

A sofőr azt is megosztotta, hogy végig be volt ugyan kapcsolva az FSD, ám amikor a fűre ért a kocsi, azonnal belenyúlt, hogy korrigáljon, rátaposott a fékre is, de a bajt már nem sikerült megelőzni. A Tesla ellenben állítása szerint magától nem is próbált megállni, és előzetesen semmilyen figyelmeztetést nem adott.

Fotó: gamecollectorJ/Imgur
Fotó: gamecollectorJ/Imgur

A biztosító a sérülések felmérése után totálkárra vette a Model S-t, a szalagkorlát helyreállítására pedig 20 ezer dolláros, azaz bő nyolcmillió forintos költséget számoltak. A tulajt az is bosszantja, hogy életre szóló ingyenes töltéssel rendelkezett a Superchargereken, azonban azt nem viheti át másik autóra.