700 kilométert is megtehetünk majd az új CATL akkuval

2022.08.28. 13:24

A kínai CATL új alapanyagokra épülő akkumulátort fejleszt, melyekkel a vas-foszfát akkumulátorokénál 10-20 százalékkal nagyobb energiasűrűség érhető el – mondta Zeng Yuqun, a cég elnöke Beijing-ben.

CATL K+F Központ, Ningde, Kína
CATL K+F Központ, Ningde, Kína
Fotó: Reuters/Jake Spring/File Photo

Az új, M3P névre keresztelt technológia a CATL következő generációs akkumulátor technológiájával kombinálva Zeng szerint lehetővé fogja tenni akár 700 kilométer megtételét két feltöltés között. Az új alapanyagok használatával ezen kívül olcsóbbak is lesznek az akkuk a nikkel és kobalt alapú telepeknél. A további részleteket a sorozatgyártás elindításával egy időben fogja elárulni a cég.

A CATL a világ legnagyobb akkumulátor gyártójaként több mint 30 százalékos piacrészesedéssel rendelkezik az autóakku-piacon, többek között a Tesla, a Volkswagen, a BMW és a Ford is az általuk gyártott telepeket használja.

A CATL új fejlesztésekkel és globális terjeszkedéssel kívánja megőrizni vezető szerepét legnagyobb konkurensei, az LG Energy Solution és BYD előtt, ennek a stratégiának a része a nemrég bejelentett, debreceni üzem építése is.

Forrás: Reuters