Visszakapaszkodni látszik a Lada

2022.09.05. 14:40

Meredeken emelkedtek az AvtoVAZ eladásai augusztusban, a márka közlése szerint 18 087 személygépkocsit értékesítettek, ami júliushoz képest 75 százalékos növekedés, de tavaly augusztushoz képest még mindig 7 százalékos mínusz. Ezzel az autógyártó a legjobb havi teljesítményét érte el azóta, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát.

vaz catalogue notes-file -120408-840

Az AvtoVAZ elnöke, Makszim Szokolov elmondta, két Lada modell – a Granta és a Niva – eladásai visszaálltak a válság előtti szintre, ami véleménye szerint fontos eredmény a vállalat teljesítményének helyreállásához vezető úton. „Sikerrel küzdünk meg a jelenlegi nehézségekkel, és kielégítjük az orosz autópiac iránti keresletet” – fogalmazott, hozzátéve: az új járművek vásárlását támogató kormányprogram segíti a vásárlói kereslet növelését.

Az hír előzménye, hogy a külföldi alkatrészekre és a globális ellátási láncokra erősen támaszkodó orosz autószektor gyakorlatilag leállt, miután a nyugati országok példátlan szankciócsomaggal sújtották az országot Ukrajna lerohanása miatt.