A Volkswagen Golf R 20 Years a valaha volt leggyorsabb Golf a Nürburgringen - majdnem

2022.09.05. 06:02

A Volkswagen Golf R már régóta az egyik leggyorsabb hot hatch a piacon, és ahogy arról korábban írtunk, az új R 20 Years különleges kiadásával teljesen új szintre akarták emelni a típust, mint a valaha készült legerősebb sorozatgyártású Golf. Legutóbbi cikkünk óta a műszaki adatokban nem történt változás, így ez sikerült is, hiszen a Golf R32 érkezése óta eltelt két évtized emlékére épített különleges kiadás, a sima Golf R-hez képest 13 lóerővel erősebb lett, így 333 lóerőt és 4,7 másodperces 0-100 km/órás gyorsulásra képes.

A gyorsasággal azonban akadt egy kis bibi. A különleges kiadású Golf a legendás Nürburgring Nordschleifén 7:47:31-es időt produkált, ami több mint 4 másodperccel gyorsabb, mint a mezei Golf R, viszont házon belül a kétüléses Golf GTI Clubsport S egy tizedmásodperccel jobb időt ment 2016-ban, így a valaha volt leggyorsabb Golf díját nem tudta mégsem átvenni. Kínos.

A jövendőbeli Golf R 20 Years tulajdonosoknak azonban nem kell szomorkodnia, így is elég penge gép lesz. Egyedivé téve az autó külsejét, több helyen R 20 emblémákat helyeztek el rajta, illetve a már alapfelszereltségben is 19 colos felnik kérhetőek egyedi Lapiz Blue színben, Michelin Cup 2 gumikkal szerelve. Drift móddal és az Akrapovic kipufogóval kiváló játszótárs lesz - utóbbival tökéletes partner az "Emotional Start" funkció, mely indításnál 2500 fordulat/percre pörgeti fel a motort, így az első pillanattól kezdve érezni fogjuk, hogy nem egy 1.0 TSI-ben ülünk.

A széria nem lesz limitálva, viszont értesüléseink szerint 2023 közepén leállítják a Golf R gyártását, így aki ilyen autót szeretne, annak érdemes lesz sietnie.