Öt európai ország verseng a tajvani gigagyárért

2022.09.06. 15:44

Mintegy nyolcmilliárd dollárból építené meg Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyárát a tajvani ProLogium. A 120 gigawattóra kapacitású létesítményért a jelenlegi állás szerint öt ország van versenyben – írja az Autocar. A gigaüzemben új generációs akkumulátorcellákat készítenének elektromos járművek számára.

01-Solid-state-battery-plant-via-ProLogium-e1662451777707

A beruházó az üzemnek otthont adó helyszín kiválasztása során összesen 90 telephelyet vizsgál meg – francia, német, holland, lengyel és brit településeket – különböző szempontok alapján. Ennek során olyan tényezőkre mennek majd rá, mint hogy hol áll rendelkezésre a legképzettebb munkaerő, hol a legmegfelelőbbek a közlekedési kapcsolatok, vagy hol a legjobbak a kínált ösztönzők. A gigagyár több ezer embernek adhat munkát a jövőben.

A tervezett gyár rendkívül fontos szerepet tölthet be a globális autógyártásban, miután a lítiumion-akkumulátorok kritikus alkotóelemei az elektromos járműveknek. Ráadásul annyira, hogy Elon Musk, a Tesla alapítója egyenesen az „új olajnak” nevezte őket. A tajpeji székhelyű ProLogium tavaly 326 millió dollárt (282 millió GBP) fektetett be akkumulátorgyártási kapacitásának globális bővítésébe