80 milliárd eurót mozgathat meg a Porsche tőzsdei bevezetése

2022.09.07. 15:54

A Volkswagen bejelentette, hogy jóváhagyja a Porsche AG tőzsdei bevezetését, ezzel idén ősszel megvalósulhat a német tőzsde történetének eddigi legnagyobb IPO-ja (részvénykibocsátása). A cég értékét elemzők mintegy 80 milliárd euróra (32 152 milliárd forint) becsülik, maga a részvénykibocsátás értéke pedig 10 milliárd euróban (4019 milliárd forint) állhat meg.

IMG 0351

A Porsche SE már eddig is jelen volt a tőzsdén, ám az a társaság a Porsche és a Piech családok közös holdingcsoportját jelenti, ami többségi tulajdonos a Volkswagen AG csoportban. Utóbbi fennhatósága alá tartozik a Porsche AG - tehát a magáncég, ami az autókat gyártja - , ez az a cég, ami most függetlenedne az anyacég Volkswagen AG-től. A céldátumot idén őszre tették, ám a megvalósulás még most sem 100 százalék.

A Volkswagen AG pénzügyi igazgatója a geopolitikai instabilitást tartja kizáró tényezőnek – bármit jelentsen is ez, hiszen instabilitás a következő hónapokban egészen biztosan lesz, az oroszok Ukrajna elleni inváziójának legújabb fejleménye szerint ugyanis Putyin határozatlan időre le kívánja állítani a földgázszállítást Nyugat-Európába, ami jelentős gondokat okozhat az autógyártásban is.

Eddig a Qatar Investment Authority jelezte 5 százalékos vételi szándékát; 25 százalékos részesedéssel pedig továbbra is a Porsche SE lenne a többségi, vétójoggal bíró tulajdonos. Ezt támasztja alá az is, hogy a kisbefektetők a cég sorsát befolyásoló, szavazati jogot biztosító részvényeket nem vásárolhatnak majd.