Vegánok lesznek a BMW-k

2022.09.08. 09:19

Az autóipari trendek jó ideje arról szólnak, hogy a gyártók keresik a fenntarthatóbb megoldásokat, nyilván nem is véletlenül, hiszen a szabályozási környezet is errefelé mutat. Európában 2035-ös céldátumot határoztak meg a lokálisan szennyező új autók forgalmazásának betiltására, ez a gyakorlatban nagyrészt az elektromos átállást jelenti. De nemcsak a hajtásmódok tekintetében lehet tetten érni a folyamatot.

bmw-and-mini-vegan-interiors

A Volvo például a bőrt száműzné autóiból, a Mercedes az újrahasznosított belsőkben, az Audi az újrafeldolgozott szélvédőkben látja a jövőt. Most a BMW csoport háza tájáról érkeztek hírek arról, hogy már 2023-tól vegán belső terekkel találkozhatunk autóikban – ez a BMW-k mellett a Minikre is érvényes.

Természetesen nem egyik napról a másikra valósul meg a teljes átállás. Kezdetben csak bizonyos felszereltségi szintekhez jár az új, vegán belső. Ezekben a kivitelekben szinte teljesen mellőznék az állati eredetű alapanyagok, így a bőr használatát is. A kormány bőrszerű borításánál egy százalék körüli lenne az arány. Ugyanakkor arra törekednek, hogy érzésre, tapintásra és ránézésre is közel legyen az új anyag a megszokotthoz.

bmw-and-mini-vegan-interiors1

Emellett a felhasznált anyagok előállítása során kevesebb szén-dioxid is keletkezne. A CO2-emissziót lejjebb szorítanák azzal is, hogy a padlókárpitok, illetve szőnyegek egyféle anyagból készülnének (ún. mono material), ezzel könnyebbé válna az újrahasznosításuk. Ez évi 23 ezer tonna szén-dioxidtól és 1600 tonna szeméttől szabadítaná meg a bolygót.

Állítólag ezzel együtt is elég tartósak, kopásállók tudnak majd lenni a vegán alapanyagokból készülő felületek, az ígéretek szerint nem kell gyorsabb elhasználódástól tartani, mint mondjuk a bőr esetében. A BMW várakozásai szerint Európa mellett az Egyesült Államokban és Kínában folyamatosan növekszik majd a kereslet az ilyen megoldások iránt.