Magyarország is ringbe szállt az elektromosfurgon-gyárért


A Rivian és a Mercedes-Benz közös projekt beindítását jelentette be, amelynek keretében elektromosfurgon-gyárat hoznának létre. A gyárat Közép-Kelet-Európában tervezik megépíteni, és elvileg már meg is egyeztek Romániával. Azonban Magyarország és Lengyelország is jelezte, hogy szívesen együttműködne a két gyártóval.

1

A hírek szerint a Rivian és a Mercedes olyan országban létesítene gyárat, ahol utóbbinak már most is van. Így jött szóba Románia, ahol a Star Assembly és a Star Transmission révén jelen van a Mercedes, összesen két üzemmel. Arról már korábban is szó volt, hogy ezeket elektromos járművek gyártására állítanák át.

1

A Mercedes-Benz Vans vezérigazgatója azt mondta, hogy a két fél fele-fele arányban lesz majd tulajdonos az új gyárban. Az eddigi tervek szerint úgy tűnik, hogy kétféle kisteherautót gyártanának az új egységben.

3

Bárhol is építik meg az új gyárat, az első, már ott készülő furgonokat 2025-ben tervezik legyártani. Az egyik jármű a Mercedes-Benz VAN.EA platformjára épül majd, míg a másik a Rivian Light Van padlólemezét fogja használni.

A célegyenesben lévő megállapodást azonban egyelőre mégsem lehet készpénznek venni, ugyanis Magyarország, sőt Lengyelország is bejelentkezett lehetséges helyszínként. 

Via: Index