Könnyű jogsiszerzést ígért, de csak a pénzt szedte be a csaló

2022.09.09. 13:16

Húszrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vádjával kell bíróság elé állnia annak a balatonfüredi férfinek, aki egy éven keresztül károsított meg másokat azzal, hogy valótlanul ígért lehetőséget gyorsított jogosítványszerzésre. A pénzt számos esetben elkérte, de vezetői engedélyt senki nem kapott.

D MTI20120309521

A huszonöt éves férfi rossz anyagi helyzetben volt, munka nélkül, amikor elhatározta, hogy a jogosítványokkal kapcsolatos valótlan ügyintézéssel jut bevételhez. Ismerőseinek és másoknak is ajánlotta, hogy segít a vezetői engedély gyors megszerzésében, kapcsolatai révén. Magát is egy autósiskola képviselőjének adta ki.

Volt olyan eset, amikor a sértettel együtt elment az egyik ismert veszprémi tanintézethez, aláíratott különböző nyomtatványokat, majd 250 ezer forintot kért, a képzés részleteiről későbbi tájékoztatást ígért, ami soha nem történt meg. További 135 ezer forint fejében kitöltött vezetési kartont, forgalmi vizsga minősítő lapot, és jogosítvány-igénylő formanyomtatványt adott át, ezeket saját, illetve édesapja vállalkozásának bélyegzőjével pecsételte le.

Más esetben az okmányiroda nevében küldött hamis tájékoztatást, hogy elkészült és átvehető a jogosítvány, de ez tanfolyam és vizsgák hiányában természetesen nem is lehetett volna igaz. Volt olyan sértett is, aki végül nem adott át neki pénzt, mégis kapott értesítést a jogsi elkészültéről.

A vádlott összesen mintegy hétmillió forintnyi kárt okozott, ebből mindössze 770 ezret térített meg néhány sértettnek. Az ügyészség börtönbüntetés kiszabását, közügyektől való eltiltást, valamint vagyonelkobzást is indítványozott.

Forrás: ugyeszseg.hu