A Nissan továbbra sem lépett túl volt vezérén

2022.09.13. 06:05

Közel négy év telt el Carlos Ghosn, a Nissan korábbi elnökének menesztése óta, de a Nissan nem adja fel az üldözését. Emlékezetes: Ghosnt még 2018 novemberében tartóztatták le Japánban, majd nem sokkal később óvadék ellenében kiengedték a börtönből, és házi őrizetbe helyezték. Innen azonban megszökött és Libanonba utazott (akkori hírek szerint egy hangszer tokjában rejtőzve csempészték ki az országból), hogy ottani állampolgársága révén elkerülje a kiadatását Franciaországnak.

web-nissan-mitsubishi-carlos-ghosn-02-source4726-699x380?1480652

A Nissan viszont az elmúlt évek során olyannyira nem mondott le a céget megkárosító volt vezér felelősségre vonásáról, hogy az Automotive News jelentése szerint összesen 108 millió dolláros kártérítést követelnek tőle a japán bíróságon. A gyártó amúgy nem csak Ghosntól követel pénzt, hanem Greg Kellytől, a Nissan korábbi amerikai igazgatójától, Ghosn tanácsadójától is. Álláspontjuk szerint ugyanis együttműködtek a bűncselekmény során. Nem véletlen, hogy a japán ügyészek azzal vádolják Ghosnt és Kellyt, hogy 2010 és 2018 között összesen 80,5 millió dollárt loptak el a francia cégtől. A vádakat Ghosn és Kelly tagadja, szerintük ők semmiféle törvénysértést nem követtek el.

A Nissan követelésnövekedésének oka amúgy az, hogy a cég csoportos keresetet indított több korábbi vezetője ellen, mivel az amerikai részvényesek állítják, hogy Ghosn félrevezette őket. Rá egyébként a francia hatóságok is folyamatosan próbálnak nyomást gyakorolni, letartóztatási parancsot is adtak ki ellene. Szerintük a volt elnök több millió eurót sikkasztott, amit a saját boldogulására használt fel. Hogy ez az összeg pontosan mennyi pénzt jelent, az azonban nem tisztázott.