Brutális erővel érkezett meg a Pagani Utopia

2022.09.14. 06:17

Elkészült a Pagani Utopia C10 kódnevű szuperautójának szériaváltozata, amely egyenesen Thomas More filozófus 1516-os Utópia című könyve nyomán kapta a nevét.  Az autó érdekessége, hogy annak megalkotásához a gyártó kikérte a Pagani-tulajok véleményét. Ők három kívánalmat fogalmaztak meg az Utopia kapcsán: egyszerűséget, könnyűséget és a vezetés élvezetét.

pagani utopia

Az autóba egy 6,0 literes ikerturbós V12-es motor került. Ez 852 lóerőt képes leadni 6000-es fordulatszámon, a maximális nyomatéka pedig 1100 newtonméter. A vevők hétfokozatú manuális váltót vagy automatát is választhatnak. A hátsó tengely elektromechanikus differenciálművel rendelkezik. A márka korábbi szériáihoz, a Huayrához és a Zondához képest az Utopia minimalista dizájnnal rendelkezik. A Pagani ugyanakkor megtartotta az aktív aerodinamikai elemeket.

Az Utopia monocoque vázát karbo-titánból és karbon-triaxból készítették, az első és hátsó segédváz króm-molibdén. A karosszéria esetében olyan új szénszálas megoldásról beszélnek, amely összetételénél fogva 38 százalékkal nagyobb merevséget biztosít a korábbiaknál. A kerámiával bevont titán kipufogó alig több mint hat kilogrammot nyom, az autó teljes tömege 1280 kilogramm.

Az Utopia lengőkarjai kovácsolt alumíniumból készültek, a lengéscsillapítók elektronikusan állíthatók. A Brembo karbon-kerámia fékekhez elöl hat-, hátul négydugattyús nyergek tartoznak. A kerekek elöl 20, hátul 21 colosak, a felniket is úgy alakították ki, hogy lényegében kiszippantsa a fékektől a meleg levegőt. A Pirelli gumik is kifejezetten ehhez a típushoz készülnek, oldalukon az autó sziluettjével.

Az árakat még nem hozták nyilvánosságra, azonban az már biztos, hogy a Pagani összesen csak 99 darabot gyárt majd az Utopiából. Az első példányok szállítási ideje sem ismert.