2030-ra teljesen elektromossá válna az Uber

2022.09.20. 12:00

Hamarosan véget érhet a hagyományos meghajtású autókkal furikázás az Ubernél, legalábbis Dara Khosrowshahi, a cég vezérigazgatója szeretné, ha a cég sofőrjei 2030-ig kizárólag elektromos járműveket használnának.

uber-1000x600

A CBS Newsnak nyilatkozva kifejtette, a vállalat célja, hogy az évtized végére teljesen elektromos flotta működjön az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában. „Ha a kitűzött feladatot elvégezzük, akkor teljesen elektromosak leszünk” – közölte a kérdésre, hogy 2030-tól engedélyezik-e majd a hagyományos meghajtású járművek használatát a platformon.

A 2030-as céldátumot sokan meglehetősen optimista tervnek tartják, hiszen az Ubernek világszerte nagyjából 1 millió sofőrje van, azonban csak 25 ezren rendelkeznek elektromos autóval. A vállalatnak így elég sok tennivalója lesz, hogy elérje a teljes elektromosságot. Khosrowshahi mindenesetre nem esik ettől kétségbe, a rendelkezésre álló elektromos járművek mennyiségét 2023-ig megduplázná, miközben 800 millió dollárt költene arra, hogy cégét átállítsa az elektromobilitásra. Emellett felárat is hajlandó lenne fizetni a sofőröknek, csak hogy elektromos autókat használjanak, míg a Hertz autókölcsönzővel együttműködve lehetővé tenné, hogy az uberesek akár heti rendszerességgel bérelhessenek Teslát.

A vállalat az elektromossá válás első lépéseként Észak-Amerika 25 városában a hét végétől lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy eldönthessék, elektromos autóban kívánnak-e utazni.