A kínai BYD rárabolt a Lancia Stratos dizájnjára

2022.09.20. 06:04

A Lancia Stratos egyszerre ralilegenda és formai ikon, amit Michael Stoschek német üzletember vezetésével már egyszer feldolgoztak. A New Stratos a Ferrari F430-on alapult, a dizájn a Pininfarinától, a motor a Ferraritól származott. Ha nem is lesznek közvetlen rokonok, de képek alapján úgy tűnik, a Stratos néhány formai eleme egy kínai sportautón köszönhet vissza.

Egy kínai oldalon közöltek kémfotókat (és egy videót) egy álcázott prototípusról, aminek különösen a kerek hátsó lámpái és a kacsafarokszerű légterelője rímel a Stratosra. Az eredeti Lanciánál valamivel nyurgábbnak tűnik az autó, bár a 7 literes V8 miatt Lotus Elise-ből nyújtott Venom GT-től azért messze áll. 

Pontos információkat nem tudni, de spekulációk szerint az autót a kínai villanyautó-óriás, a BYD (Build Your Dream) egy almárkája fejleszti. Mivel a márka belső égésű motorral szerelt autót már nem gyárt, valamint kipufogót sem látni a prototípuson, valószínűleg villanyautóról van szó. A BYD technológia Blade típusú, azaz penge alakú, LFP (lítium vasfoszfát) cellákkal készülő akkumulátorokra enged következtetni, az alap pedig a 3.0-ás elektromos platform egy változata lehet.