Eddig is nagyon jó volt a BMW X7, de az Alpina verzióval lett tökéletes

2022.09.22. 06:06

Nagy levegőt vett az Alpina, mielőtt megcsinálta az XB7-et, a BMW X7 alapjaira épülő sportmodellt –M-modell sosem volt a drabális SUV-ből, az Alpina viszont megmutatja, mit tud kihozni a műfajból, az autó pedig már a 2023-as modellévre rendelhető is.

Az Alpina XB7 természetesen megörökölte a BMW X7 ráncfelvarrott formai elemeit, óriási vesékkel és osztott első fényszóróval eddig is épp elég fenyegető volt a kocsi, itt viszont vaskos kötények és toldatok erősítik meg, hogy jobb menekülni előle, ha meglátod a visszapillantóban. Természetesen a hűtőrács világítani is tud, illetve egy vízesés-fény funkciót is kapott, amit menet közben lehet használni.

Hátul a lökhárítóba épített, négy morcos kipufogóvégből lehet felismerni az Alpina-változatot, de a kerekek sem épp visszafogottak, a csúcsváltozat 23-as felniken hordja majd a Pirelli-együttműködéssel készített, 285/35R23-as gumijait. Elöl Brembo négydugattyús féknyergek segítik a körülbelül 2,7 tonnás autó lassítását.

4,4 literes, duplaturbós V8 kerül a kocsiba S68 motorkóddal, enyhe hibrid hajtással, ez már a sima X7-ben is megtalálható, itt viszont 630 lóerős csúcsteljesítményre, és 1800-tól 5600-as fordulatig elérhető 800 Nm-es nyomatékra számíthatunk, nyolcfokozatú automata váltóval, meg persze összkerékhajtással. 3,9 másodperces 0-100 km/h-s gyorsulás, 290 km/h-s végsebesség és 12,4 másodperces sprint jellemző rá negyed mérföldön, tehát a Porsche Cayenne Turbo GT ligájában járunk papíron.

Az Alpina XB7 természetesen minden más szempontból is legalább azt nyújtja majd, mint egy BMW X7, friss iDrive kezelőrendszer hangvezérlési funkciókkal és csomó testreszabási lehetőséggel, az összes biztonsági extra, az automatikus, és saját mozdulatainkat megjegyző parkolási rendszer, és persze az xDrive hajtáshoz tartozó, elektronikusan állítható sperrdiffi.

Az amerikai ár 145 000 dollár, azaz helyi nettó áron számolva is alaphangon 60 millió forint (itthon 45 milliótól indul az X7 M60i), és erre még jön némi helyi adó is. Akit viszont nem tántorít el az ár, jövő év első hónapjaiban akár már meg is kaphatja az Alpina XB7-et, egy potom 995 dolláros előrendelési díjat kell csak azonnal letenni.