EX90: ez lesz a valaha volt legbiztonságosabb Volvo

2022.09.22. 10:58

Jó ideje mennek már a találgatások a Volvo XC90 utódlásáról, nemrég mi is megmutattuk a kiszivárgott szabadalmi képeket. A névadás sem tűnt teljesen egyértelműnek, mert először arról beszéltek a svédek, hogy a betű-szám kombinációk helyett rendes neveket adnak, majd mégis felmerült az EXC90. Most végre itt a válasz a kérdésekre: EX90-nek hívják majd a márka nagy SUV-ját.

volvo-exc90-patent-image1

Erről Jim Rowan vezérigazgató beszélt, aki azt is elárulta, hogy november 9-én mutatják be az új modellt, méghozzá tisztán elektromos hajtással, valamint egy rakás mindenféle szenzorral. A vezetéstámogató rendszereket nyolc kamera, öt radar, tizenhat ultraszonikus szenzor és egy lidar is ellátja majd adatokkal, információkkal. Mindezekkel együtt az EX90 lesz a valaha volt legbiztonságosabb Volvo, legalábbis ezt állítják. Nem kis szó ez egy olyan márkánál, amelynek hagyományosan mindennél fontosabb a biztonság.

Az autó tetejénél elhelyezett lidar segítségével például akár 250 méterről felismeri a rendszer a gyalogosokat, függetlenül a fényviszonyoktól. Ettől a balesetek számának jelentős csökkenését remélik. De nemcsak kifelé, hanem befelé is figyel a Volvo. Az úgynevezett Driver Understanding rendszer két kamerával és kapacitív kormánykerékkel figyeli a sofőr tekintetét és reakcióit, különös hangsúlyt fordítva a fáradtságra, a stresszre, és minden olyan állapotra, ami veszélyt idézhet elő. Először figyelmeztet, ha pedig az egyre hangosabb jelzésekre sem reagál a vezető, vészvillogóval félreáll.

Mivel egyelőre semmit nem mutatnak az autóból, be kell érnünk a szabadalmi képekkel. A november 9-i premier viszont elég közeli ahhoz, hogy lassan megjelenjenek az első kedvcsináló fotók vagy videók.