Sokkoló filmet adott ki a rendőrség: így veszik semmibe a közlekedők a szirénázó autókat

2022.10.06. 11:03

Mindenki ismeri a mondást, hogy akár egy percen is múlhat egy emberélet. Különösen igaz ez akkor, amikor a mentők, tűzoltók, vagy rendőrök sietnek a bajba jutottak segítségére. És noha elméletben mindenki tudja, hogy a villogó-szirénázó autónak minden körülmények között elsőbbséget kell adni, az életben ez teljesen máshogy működik.

Nincs más szó rá, hiszen tényleg megdöbbentő, hogy mennyire nem foglalkoznak néha a közlekedők azzal, hogy egy szirénázó autó rohan valahová azért, hogy segítsen a bajba jutottakon. Mindegy, hogy gyalogosról, biciklisről, vagy egy autó sofőrjéről van szó, olykor önmagukat is veszélybe sodorva állnak a rendőrautó vagy a mentő útjába. Figyelmetlenség, vagy csak a felsőbbrendűség az indok? Ez az esetek jó részében nem derül ki, maguk a jelenetek viszont elképesztőek. A Magyar Rendőrség most facebook-oldalán osztott meg egy videót arról, hogy kollégáik és bajtársaik milyen jelenetekkel találkoznak az utakon, miközben éppen a helyszínekre száguldanak.

"Ha egy autó száz méteren két másodpercnyit hátráltatja a szirénázó mentő, tűzoltó- vagy rendőrautót, akkor száz autó tíz kilométeren hány perccel lassítja a haladást? Ha az életed egy percen múlik, akkor ki a hibás, ha bármelyikük nem ér oda idejében segíteni?" - írják a bejegyzésben, majd rögtön azt is hozzáteszik: a kisfilmmel az is a céljuk, hogy megmutassák az autósoknak és a többi közlekedőnek, mi a helyes teendő abban az esetben, ha egy megkülönböztető jelzéseit használó kocsi tart feléjük, vagy próbálja kikerülni őket.

Egy 2020-as statisztika szerint az autósok ugyan elméletben tudják, hogy mit kell tenniük ha szirénázó autóval találkoznak, a gyakorlatban mégsem tudják ezt megoldani. A felmérés azt mutatja, hogy évente átlagosan 70 mentőbaleset történik, az esetek zömében esethez siető kocsiról van szó. Az idei év egyik legdrámaibb ilyen esete volt, amikor egy koraszülött-mentő karambolozott Csepelen május 7-én. A mentők egy baba újraélesztéséhez rohantak, amikor beléjük ütközött egy személyautó. Az autót vezető 48 éves édesapa a helyszínen meghalt. Az anyát, valamint a 15 és 16 éves fiúkat életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, a mentőautó négytagú személyzete is megsérült. Tragédia a tragédiában, hogy a baba is meghalt, akihez nem érkezett meg időben a segítség.

Idén májusban egy öt hónapos kisbabához siető mentőt ért baleset Csepelen
Idén májusban egy öt hónapos kisbabához siető mentőt ért baleset Csepelen

A rendőrautókat ért balesetek még ennél is gyakoribbak, legtöbbször itt is az elsőbbség meg nem adása okozza a bajt. Nyáron szinte minden hétre jutott egy olyan ütközés, amikor az úrvezető úgy gondolta, nincs még olyan közel az a szirénázó rendőrkocsi. És hát persze akad olyan eset is, amikor villamossal, vagy éppen hókotróval csattan össze a járőrautó.

A lényeg persze az, amit a videó mellé tett bejegyzésében is írt a rendőrség: amikor félrehúzódunk, egy másodpercig adjunk hálát azért, hogy nem nekünk van szükségünk a segítségre.