Tévhitek az elektromos autókról: mi igaz és mi nem?

2022.10.07. 06:03

Az elektromos autók iránt egyre többen érdeklődnek, ezzel párhuzamosan pedig megjelennek a mókás tévhitek is. Egy angol, 2000 fős felmérés során a Google-lista szerint legismertebb mítoszokról kérdezték meg a jelentkezőket, hogy szerintük mi igaz és mi nem. Az eredmény meglepő.

Tesla Model X a vízben
Tesla Model X a vízben
Fotó: Fekete Erik

A megkérdezettek 4 százaléka, tehát minden 26. ember hitte azt, hogy az elektromos autókat veszélyes és tilos mosóba vinni, ami természetesen nem igaz, hiszen ez azt jelentené, hogy esőben sem lehet használni az autókat. Az elektromos autók sok szempontból jobban is bírják a vizet, mint a belső égésűek, persze a Model X-éhez hasonló merülést azért egyikkel sem érdemes bevállalni.

2
Fotó: Audi / Audi

Sokkal többen hitték azt, hogy elektromos autóba nem szabad beleülni töltés közben a nagyfeszültség miatt. Természetesen ez sem igaz, az elektromos autóba ugyanúgy be lehet ülni, sőt, még komfortfogyasztókat is szabad működtetni töltés közben, ha az autó engedi, mégis a megkérdezettek 7,2 százaléka, 14 emberből egy gondolta másképp.

A résztvevők 6,5%-a úgy tudta, felrobbanhat az autó akkumulátora egy balesetnél, természetesen ez sem igaz. A nagyfeszültségű akkumulátor sok szempontból veszélyes, ha megsérül a burkolat, akkor fokozott égési veszély lép  fel, égéskor a gőze pedig életveszélyesen mérgező, de robbanni nem fog és a balesetekkel szembeni védelmük is elég jó.

Ismert tévhit az is, hogy az elektromos autókon egyáltalán nincs fék. Tény, hogy a visszatöltős fékezés miatt jóval kevesebbet használják üzemi féküket a villanyautók, de természetesen van rajtuk fék, a megkérdezettek 3%-a tudta ezt rosszul. Többen hitték, hogy az elektromos autók vezetéséhez nem is kell autós jogosítvány, 5% körüli résztvevő gondolta ezt, lehetséges, hogy az esetlen Citroen Ami és Renault Twizy zavarta meg a válaszadókat, de vezetői engedély nélkül semmilyen elektromos autó nem vezethető közúton.

A tévhitek egy része aranyos, némely kissé ijesztő, de összességében nem lepődhetünk meg rajta, hogy az egyre inkább elterjedő technológiákkal párhuzamosan a helytelen információk is elindulnak.