Bemutatta az Iphone gyártója a tömegeknek szánt villanyautóját

2022.10.10. 12:43

Az iPhone-okat is gyártó Foxconn súlyos szereplő az elektronikai ágazatban, ezért a villanyautós terveit is érdemes komolyan venni. Korábban már bemutattak három modellt - egy SUV-t, egy szedánt és egy buszt - , a mostani koncepció viszont szokatlan karosszériával érkezik.

A nomenklatúrát leplezetlenül a Teslától kölcsönözték a tajvaniak, a most leleplezett Model B-t szintén az amerikaiak legnépszerűbbje, a Model Y ellen szánják. Karosszériáját tekintve egy crossover és egy csapotthátú keveréke, ebben a Hyundai Ioniq 5-öt követi, de pontos méreteket és specifikációt csak az október 18-i bemutatón árulnak el.

Egyelőre annyit tudni, hogy a Model B a Foxconn - az Apple egyik legnagyobb alkatrész-beszállítója - saját, open-source MiH (Mobility in Harmony) villanyautóplatformjára épül, a gyártása 2023-ban kezdődik Kínában, egy évvel később pedig egy Lordstown Motorstól vásárolt, ohiói üzemben is megindul a gyártás. Egy- és kétmotoros változatra lehet számítani.

A Model B formatervét a korábban bemutatott Model C-hez és Model E-hez hasonlóan a Pininfarina szállította, és bár egyelőre mindegyikre koncepcióként hivatkoznak, nem állhatnak túl messze a gyártásérett változattól.