Guruló okostelefon lesz a Sony és a Honda közös autója

2022.10.14. 15:39

A Sony és a Honda tavasszal megalapította, nyáron pedig véglegesítette közös, autógyártó cégét. Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy a Sony a digitális térben szerzett tapasztalatait és képalkotási kvalitásait, a Honda pedig az autógyártási ismereteit tudja hozzáadni az új vállalathoz.

A Sony Honda Mobility egy prémium kategóriás villanyautóval kezd, ezt várhatóan 2025 első negyedévében már lehet rendelni, 2026-tól pedig a piaci bevezetés is megtörténik. Kereskedési hálózatot csak minimális mértékben tartanának fenn, elsősorban az online értékesítést tennék fókuszba, első körben a japán és az amerikai piaccal kezdenének, Kína a második körben, Európa csak jóval később jöhet.

Nem titkolják, hogy az extrákkal megtömött jármű bizonyos szolgáltatásait csak havi előfizetéssel lehet majd használni, a guruló okostelefonként definiált autóról viszont lényegében semmi mást nem árulták el, sem az árát, sem a hatótávját, sem pedig az alapjául szolgáló platformot – ez utóbbi kapcsán GM-együttműködéssel az Ultium a legvalószínűbb, de valószínűleg a Sony korábbi tanulmányautóiból is vesznek majd át darabokat.

A közös vállalat elnök-vezérigazgatója szerint 2025 lesz a döntő év az amerikai piacon, a villanyautók legnagyobb piaci áttörését várják erre az évre, így akkorra már mindenképpen rendelhetővé kell tenniük az autót, ezért fokozott tempóval fejlesztenek és tesztelnek. Az új modelleket a Honda valamelyik amerikai üzemében kezdenék el gyártani, az akkucsomagok pedig valószínűleg a Honda-LG közös, még épülő amerikai (Ohio) akkugyárából érkeznek majd.