Hidrogénnel hipersportautót? Az Alpine megcsinálná!

2022.10.15. 13:23

A Renault sportos márkája az új A110-szériával nagyon magasra tette a lécet, de a friss koncepciójukat sem vették félvállról. Az Alpineglow névre hallgató tanulmányautó külseje félúton van az LMP1-es versenyautók és a hipersportautók között, minden részletét külön-külön hosszú percekig lehet taglalni, viszont a külső mögött még merészebb gondolatok.

Az Alpineglow ugyanis egy hidrogénnel hajtott, de belső égésű motoros autó, a 700 bar nyomásra optimalizált tartályok a sofőr mellett két oldalt laknak, ezen kívül viszont túl sok technikai részletet nem halottunk, mivel ez gyakorlatilag egy nem létező autó, ami valószínűleg az utakra sem fog kerülni, cserébe gyönyörködni lehet benne már most is.

A sajtóközlemény persze megemlíti, hogy a kezelőszervek között lesz egy versenypályás mód és egy regeneratív fékezés állítására szolgáló kapcsoló, illetve egy Előzés gomb is, ami rövid időre extra teljesítményt ad. Az autó hátsó szárnya teljesen átlátszó, így nem töri meg az autó formatervét, miközben az aerodinamikát jelentősen javítja.

Meglátjuk, mi fog megvalósulni az Alpineglow tanulmányból – kicsi esélye van, hogy valaha is halljuk majd hidrogént égetve üvölteni, de ha igen, az talán még az A110-eknél is nagyobb eufória lesz.