Itt is vége a zöld rendszámos ingyen parkolásnak

2022.10.25. 11:44

Egyre fogy azoknak a településeknek a listája, ahol ingyen lehet parkolni zöld rendszámmal. A plakett azoknak az autóknak jár, amik vagy tisztán elektromos hajtásúak, vagy olyan hibridek, amik önerőből meg tudnak tenni legalább 25 kilométert elektromos üzemben. Szóval ha Zalában valaki az ingyen parkolás miatt választ ilyen autót, mostantól ne tegye.

November 1-től vezeti ki Zalaegerszeg önkormányzata a zöld rendszámos autók ingyenes parkolását. A hivatal a jövő évre számított 6,6 milliárd forintos költségekre hivatkozik. Ezzel pontosan egy tucatra nő azoknak a magyarországi településeknek a száma, ahol már vagy teljesen megvonták, vagy korlátozták a zöld rendszámos autók ingyenes parkolását. 

Szentendrén április elsejétől szüntették meg ezt a lehetőséget, de Ajkán, Siófokon, és Nagykanizsán sem parkolhatnak már ingyen az elektromos autók. Mosonmagyaróvár, Szolnok, Pécs és Miskolc a zöld rendszámos hibrid autók sofőrjeitől vette el a lehetőséget, a villanyautók tulajdonosainak pedig regisztrálniuk kell kocsijukat, hogy a parkolóőr el tudja dönteni, kell-e büntetnie vagy sem. Budapesten egyelőre nem tervezi a Fővárosi Önkormányzat, hogy megszüntetné a zöld rendszámra járó kedvezményeket.