A Ferrari tesztpályáján tesztelték a Huracán STO-t

2022.10.28. 14:13

Nem gyakori vendég körözött a Ferrari saját tesztpályáján Fioranóban: egy Lamborghini Huracán STO-t filmeztek le itt. Furának tűnhet, hiszen a pályán leginkább csak Ferrarik szoktak közlekedni, de erre is van logikus magyarázat.

Forrás: Varryx
Forrás: Varryx

Nem arról van szó, hogy ezentúl a Lamborghini is tesztelhet a pályán, hanem arról, hogy épp a Ferrari elemzi az ellenfél autóját. Az talán nem olyan meglepő, hogy a legtöbb autógyártó teszteli a konkurencia termékeit. Erre nem csak azért van szükség, hogy ellopják a jó megoldásaikat, hanem azért is, hogy felmérjék, hogy hol tartanak egymáshoz képest.

Az konkrétan nem derült ki, hogy ebben az esetben mi volt a cél, de valószínűleg a Huracán STO esetén az aktív aerodinamikával kapcsolatos megoldások lehetnek a legérdekesebbek a Ferrari számára. Közelebbről megnézve látszik, hogy több helyen ragasztószalag van a Lambón, ami alatt valószínűleg az adatgyűjtő berendezéseket vannak.

Az Aston Marint Ferrarija. Kép: Petrány Máté - Totalcar
Az Aston Marint Ferrarija. Kép: Petrány Máté - Totalcar

A folyamat neve egyébként benchmarking és ilyenkor jó esetben a gyártó vesz egy – vagy több – darabot a konkurencia tesztelni kívánt típusából. Egyébként ez olyannyira alap az autóiparban, hogy például az Lotus-nál is lapul egy Porsche Cayman, illetve az Aston Martin is tulajdonol egy Ferrari 488-ast.

Forrás: Varryx