Már forgalomban is tesztelik a Tesla Semiket

2022.11.06. 06:15

Elon Musk még 2017-ben mutatta be a Tesla egyik legnagyobb dobását, a Semi nyergesvontatót, melynek forradalmasítania kellene a közúti áruszállítást. Az elmúlt öt évben egyre csak tolódott a sorozatgyártás, de most úgy néz ki, hogy ez év végén megkapják az első megrendelők a Semijeiket. Az elektromos kamionra egyébként elég sok megrendelés érkezett, a Tesla szerint több mint ötszáz, többek között a Pepsi co. szerez be belőle száz darabot.

Most végre valóban úgy néz ki, hogy beindult a Tesla villanykamionjainak sorozatgyártása, ugyanis már nem csak az austini Semi gyár környékén bukkannak fel a tesztpéldányok, hanem például Nevadában is. Az alábbi Twitter poszt is itt készült. A posztban lévő videónak nemcsak az az érdekessége, hogy egyre több helyen fordulnak elő a Tesla kamionjai, hanem az is, hogy a kereszteződésbe forduló Semi személyautókat megszégyenítő gyorsulással indul el.

Azt nem tudni, hogy a videóban szereplő kamion szállított-e árut, de ez a gyorsulás egy üres szerelvény esetében is megsüvegelendő. Egyébként a Tesla szerint az elektromos kamionjuk üresen hét másodperc alatt van százon. Teljes terheléssel, 37 tonna rakománnyal, pedig 19 másodperc alatt éri el a száz kilométeres óránkénti sebességet. Ide kívánkozik az a megjegyzés, hogy az európai gyakorlattól eltérően az USA több államában is engedélyezik a kamionoknak autópályán, hogy 75 mph-nál (vagyis 102 km/h-nál) nagyobb sebességgel hajtsanak. Valószínű, hogy az Európába szánt Semik 90-es sebességhatárolóval lesznek felszerelve. 

A Tesla szerint az első megrendelők villanykamionjai már a futószalagon, gyártásban vannak és ez év december 1-jén át is adják a Pepsi-nek.