225 ezer autót hív vissza az Audi és a Volkswagen

2022.11.07. 15:45

Az Egyesült Államokban hívnak vissza összesen több, mint 225 ezer Audit és Volkswagent, mert a tolatókamera és guminyomásellenőrző szenzor – vagyis TPMS – esetenként nem működnek megfelelően. Az NHTSA, vagyis az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság a hibák kijavítására kötelezte a gyártókat.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A TPMS esetén a szoftverrel van gond, ami nem reagál elég gyorsan olyan helyzetekben, amikor hirtelen történik valami a nyomással. Ha mind a négy kerékben egyszerre kezd el csökkenni a nyomás, azt nem jelzi időben, pedig egy ilyen esemény potenciálisan veszélyes lehet. A késés egyébként csak elvétve jelentkezik, mégis az összes olyan autót visszahívják, ami potenciálisan érintett lehet.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Másik problémás pont a tolatókamera, aminek a hibáját a fedélzeti rendszer egy feszültségszabályozója okozza. Azt mondják, hogy a hibás alkatrész miatt állás közben elromolhat a fedélzeti rendszer hardvere. Emiatt természetesen a tolatókamera képe sem fog látszódni, ami potenciális biztonsági kockázatot jelent.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

Összesen kicsivel több, mint 225 ezer autó érintett 2019-től 2022-ig: például Golfok, Jetták, A3-ak és még sok más típus is. A feszültségszabályozó hibája nagyjából 6 ezer autót érint, míg a TPMS hibája körülbelül 220 ezret. Arról nincsenek információk, hogy esetleg európai autókban is jelentkezhetnek-e ezek a meghibásodások.

Forrás: Autoblog