Videóban mutatta meg a BKK, hogy készült a Lánchíd Lego-oroszlánja

2022.11.09. 12:48

Nyolcvan ember 560 órányi munkája kellett ahhoz, hogy megépülhessen a Lánchidat őrző kőoroszlán 1:1 arányú Lego-mása, ami addig teljesít szolgálatot a hídfőnél, amíg a felújítási munkálatok tartanak.

Az oroszlán október 27-én került ki a Clark Ádám térre, ahonnan egy ideje már hiányoznak az eredeti kőszobrok, amik elzárt helyen várják a felújítás végét. Ugyan már október 18-án visszaköltöztették őket a budai oldalra, a munkálatok miatt azonban még nem láthatják őket az arra járók - akik addig is kaptak egy Lego-kockákból készült hasonmást. A legooroszlán tökéletes mása az eredetieknek, igaz, műanyagból van és kicsit szögletesebb is. Alapanyaga ellenére a tömege meglepően impozáns: az 5,80 méter hosszú, 1,70 méter széles és 2,45 méter magas szobor 2,8 tonnát nyom. 

A nem mindennapi oroszlánt Dóczy Balázs hivatalos Lego-építőmester modellezte és tervezte, és 560 óra alatt építették meg. Balázs a világ 27 hivatalos Lego-mesterének egyike, akinek nevéhez már több, kockákból megépített magyarországi nevezetesség és épület kapcsolódik – többek között a Lánchíd vagy a Zeneakadémia makettje. A most elkészült oroszlán az eddigi legnagyobb alkotása. Megépítésében mintegy nyolcvanan vettek részt, köztük önkéntesként a közreműködő cégek dolgozói is, összesen 850 ezer kockát használtak fel. A készítés folyamatát mindeddig nem lehetett látni, a BKK azonban nemrégiben közzétett egy videót arról, hogyan épült meg a szobor.